Англия каза истината, но не днес и не сегашните англичани, които така или иначе не ни предричат леко бъдеще

Един от виновниците, но в добрия смисъл, е Уилям Гладстон. След Априлското въстание той насочва световния интерес към проблемите в България,чак тогава светът започва да се вълнува от ситуацията на Балканите. Не след дълго идва и Освобождението.

Тогава още обаче Уилям Гладстон предсказва на българите, че ако не намерят богати и умни хора, които да ги управляват, никога няма да бъдат просперираща държава, независимо дали са свободни или не, защото ако са само умните, те ще управляват и ще искат да забогатеят, а ако всичко се решава от богатите, тогава те ще грешат, представяйки се за умни, без да са такива.

[caption id="attachment_305202" align="aligncenter" width="300"]Има ли бъдеще България? Има ли бъдеще България?[/caption]

В контекста на днешните размирни времена може би е добре да се радваме на нашите успели българи, които с ума си ни прославят, и нека такива хора - доказани в изкуството, науката или образованието, да забогатяват. След като последните десетилетия видяхме какво ли не, защо сега да не опитаме да изберем интелигентни, успешни лица! И дано такива се появят, а не остават в сянка, за да имаме всички ние едно по-благополучно и смислено бъдеще!