Британският парламент разкритикува Елизабет Втора за прахосничеството й. Старейшините на Острова трескаво търсят варианти, които да препоръчат на кралицата за подобряване на финансовото й положение!

[caption id="attachment_306531" align="alignright" width="199"]Елизабет Втора е съкратила разходите на двора за 6 години само с 5% Елизабет Втора е съкратила разходите на двора за 6 години само с 5%[/caption]

Сред обсъжданите мерки е възможността поданиците да се снимат с малкия принц Джордж, пише woman.ru. Хората, които наблюдават отношенията в семейството на младата кралска двойка, категорично отхвърлят подобна възможност: Кейт и Уилям едва ли биха се съгласили да търгуват с образа на сина си. Те впрочем са доста пестеливи в показването му публично и са ограничили снимките му за показ само до протоколните.

[caption id="attachment_306532" align="alignleft" width="300"]Култовите дворци на британските крале се нуждаят от милиони, за да съхранят блясъка си Култовите дворци на британските крале се нуждаят от милиони, за да съхранят блясъка си[/caption]

Такива твърдения са доста странни, защото Елизабет има имидж на пестелива жена, дори на скъперница. За нея се говори, че с години пази в гардероба си специално ушитите рокли и палта и може да се появи с тях втори и трети път в интервал от 7-8 години. Освен това като грижовна къщовница тя обикаляла дворцовите етажи да гаси забравени лампи. Не позволявала да се изхвърля нищо от сготвената днес храна, като поръчвала остатъкът да се претопля за следващия ден.

Според парламентарните финансисти Елизабет Втора не умее да планира дворцовия бюджет, затова се предлага държавата да се намеси в разпределението на издръжката за кралското семейство. Бъкингамският дворец и Уиндзор са в плачевно състояние, но не се предприемат сериозни ремонти; при дъжд в култовите сгради капе вода и персоналът подлага кофи, за да не се повредят ценните картини и килими. Системата от бойлери в Бъкингамския дворец не е подменяна цели 60 години.

[caption id="attachment_306533" align="alignright" width="199"]Голямото семейство на кралицата тепърва ще расте още Голямото семейство на кралицата тепърва ще расте още[/caption]

В същото време членовете на кралското семейство живеят в разкош и си угаждат за всичко, без да се съобразяват с кризата. Те харчат парите не по предназначение, коментират критиците. През последните 6 години държавната администрация на Острова е съкратила разходите си с една трета, а Елизабет – само с 5%, научи kliuki.bg.

Представителката на финансовия надзор Маргарет Ходж припомня, че според официалния отчет през 2013 година дворът е получил от бюджета 31 милиона паунда и само малка част от тези пари са били похарчени за ремонти. В същото време личните спестявания на кралицата са достигнали 35 милиона паунда.

Какво е решението? Освен варианта с продаваемите снимки на правнука принц Джордж, кралицата може да отвори по-широко дворцовите порти за туристи. Това се прави и сега в края на всяко лято: екстрата да видиш дворците на британските крале отвътре струва 19 паунда.

Главното решение според Маргарет Ходж обаче е друго: трябва да се живее по-пестеливо, по-скромно!

http://youtu.be/EfeC5uV-cTs