Адидас е най-големият в света производител на спортни стоки. Седалището на фирмата продължава да е в Германия, но производството отдавна е изнесено в други части на света, основно в Азия, защото там работната ръка е ниско заплатена.

Не е тайна, че качеството се различава според това за коя държава ще се доставят обувките. Фирмата „Пума“, собственост на Рудолф Даслер — брата на Адолф Даслер, е сред от основните конкуренти на Адидас на пазара.

История на фирмата

obuvki05

Фирмата носи името на нейния основател Адолф Даслер (неговият прякор Ади и първите 3 букви от неговото фамилно име). Фирмата е основана в град Херцогенаурах, Бавария. Марката Адидас става световноизвестна с победата на германския футболен отбор на световното първенство в Берн през 1954 г. Немските футболисти използват обувки на Даслер, на които бутоните могат да се подменят, което тогава е било революция. Даслер умира през 1978 г. и оставя след себе си огромен световен концерн. Така немските комфортни обувки носещи името Адидас стават едни от най-популярните в света и се носят от милиони хора.

Сътрудничество между Адидас и футбола

Световната футболна федерация подписва договор с Адидас за футболни топки за световното първенство по футбол през 2010г. в Африка. Футболните топки трябва да бъдат доставяни от германската фирма. Адидас притежават и правото за предварителна продажба на рекламно време и площи от стадионите на световното първенство през 2010г. Адидас е изразходвала около 250 млн. евро за футболни събития, включвайки и световното, което предстои това лято. От 1970г. насам всички световни футболни първенства биват неизменно спонсорирани и от Адидас.

Адидас притежава и 9,1% от акциите на ФК „Байерн“, Мюнхен.

Много от футболните звезди ползват немските обувки

на Адидас. Това са: Красимир Балъков, Йордан Лечков, Димитър Бербатов, Франк Лампард, Зинедин Зидан, Дейвид Бекъм, Кака, Стивън Джерард, Михаел Балак, Кристиано Роналдо, Фернандо Торес, Хуан Мата. Немските обувки дело на Адидас са най-добрият вариант за качество и спортна ефективност на едно място. Футболните модели са със специални елементи, които подпомагат при удара на топката.