Най-щастливите семейства са - тези на холандците. Според статистика на проведено от УНИЦЕФ изследване сред развитите страни, става ясно, че най-щастливите деца са холандските.

Както цитират и от изданието "Дама.бг", холандците са едни от най-свободните хора, жените също имат голяма свобода да избират професия и всички останали възможности, за да балансират между работата и семейните ангажименти. Тъй като в Холандия именно най-голям дял от жените са избрали да работят почасово, това им позволява да имат поне още един свободен ден през седмицата. Подобен избор са направили и много от бащите в Холандия, те също решават масово да участват равностойно с майката в процеса по отглеждане на детето си.

[caption id="attachment_328393" align="aligncenter" width="300"]Най-щастливите семейства са Най-щастливите семейства са[/caption]

Освен това, анкети и проучвания сочат, че традиционната холандска закуска включва филия хляб с масло и шоколадови пръчици отгоре, което се полага и на децата, и на по-възрастните, въпреки че шоколадът не е най-полезната храна. Доказано е, че ако семейството закусва заедно, денят минава по-спокойно и времето прекарано с децата се отразява много позитивно. А холандците закусват най-често всички заедно у дома.

Един от най-съществените аргументи за щастието на децата в Холандия е липсата на стрес в училищата. Ученето е представено като нещо забавно и естествено, няма оценки и домашни през първите класове, а по-нататък няма такова разделение на престижни и по-непрестижни учебни заведения, което премахва огромното напрежение, което се усеща у децата и родителите. Примерно у нас или в други страни като Англия и Франция, където има много световно популярни университети и други по-неизвестни, естествено, конкуренцията там е голяма, когато се избира учебно заведение.

В крайна сметка всички знаем колко много свободи и възможности за изява и лично щастие има в Холандия - свободни разбирания относно семейните ценности, избор на религия, дори леки опиати. Явно това се отразява положително на личността и кара холандците и децата им да се считат за едни от най-щастливите хора на света.