Главна Инспекция по труда започна масови проверки за нарушения на трудовото законодателство в крайморските курорти.

Резултатът са над 300 регистрирани случая за неспазване на работното време. Добрата новина е, че три пъти по-малко са нарушенията, свързани с неизплащане на обещаното възнаграждение. Открити са обаче наети без трудов договор, както и заети непълнолетни на много места. Временната работа през летните месеци крие не малко рискове. В помощ на търсещите подходяща работа по Черноморието изведохме няколко въпроси, на които е добре да си отговорите, преди да приемете оферта като сезонен служител.

1. Конкретната компания самостоятелен обект ли е, или верига?

Веригите са по-големи, стабилни и по-добре организирани. Освен това пазят имиджа си и целенасочено се стремят към привличане на служители. Ориентирайте се към такива. Те са многобройни по морето – хотелските комплекси Ressort, Лион, Шарлопов Груп, испанската верига хотели Мелиа, от ресторантите – утвърдената верига ресторанти Happy също държат 8 бранда в България и имат програма за набиране на сезонни работници във Варна и Бургас.

2. Има ли клиенти?

Ако има, това означава наличие на редовни финансови постъпления и много работа за наетите. Нека не забравяме, че ако една компанията не задържи своите текущите работници в разгара на сезона, тя няма как да се справя с текущите си задължения. Респективно ще се стреми към минимално текучество до края на туристическия сезон.

3. Има ли HR отдел?

Наличието на отдел „Човешки ресурси“ е показател за по-социална ориентация на компанията. Това означава, че в нея се отнасят към своите служители като индивидуалности, а не като временна работна ръка. Факт, че не всички фирми отговарят на тези изисквания. По-голямата част от хотелите са малки семейни и склонни към нарушаване на трудовото право. Затова част от желаещите временна заетост се ориентират към големите комплекси. Най-желана си остава работата в ресторанти и барове.

Голям е напливът на търсене на работа в Хепи – верига ресторанти, които отговарят положително на горепосочените въпроси.

[caption id="attachment_346936" align="alignright" width="284"]Работа в Хепи на морето По морето всеки иска да работи в "Хепи", ясно е защо.[/caption] Сезонните наемници са привлечени на пръв поглед от униформите и прецизния вид на обслужващия персонал, което показва стриктна фирмена политика и е белег за финансова стабилност и престиж. Гъвкавото работно време е известно предимство, както и осигурената квартира и транспорт. В обявите за набиране на служители се споменава добрата заплата в Хепи, сезонни бонуси според постиженията, осигуровки и ваучери. Подобно на други големи компании в бранша имат разработена програма „Сезонен служител“, чрез която се набират работници ежегодно. Възможността на търсещите тази година да споделят отзиви с работилите там миналата по същата програма е още един начин да се привлекат сътрудници с предварително спечелено доверие.

Предлагането на сезонната работа е типично явление по родното Черноморие.

Благодарение на него се развива туризмът, понижава се безработицата в определени области в страната и е добра алтернатива за мнозина на работата в чужбина. От Инспекцията по труда единствено предупреждават чрез направените проверки и тяхното оповестяване, за да се избегне сивата икономика и понижи рискът повече хора да попаднат на некоректен работодател.