Кога да си гол пред камерата е чалга и кога е изкуство, подобна дискусия се завихри вчера в ефира на предаването "Мармалад".

Редица популярни лица от музикалната и кино сферите представиха различни мнения и конкретни примери как всъщност има едно стандартно схващане за представителите на поп-фолка у нас и за техните клипове и цялостно представяне. Ако някой се съблече в клип на фолк певица, се оказва, че е пошло и арогантно, но пък когато Димо Алексиев, Камен Воденичаров или Бербатов се разголват за сцени в киното, календари или други фотосесии, това е изкуство и никой не роптае срещу тях или поне по-рядко. [caption id="attachment_375393" align="aligncenter" width="300"]Гери-Никол на границата на чалга, кича и таланта Гери-Никол на границата на чалга, кича и таланта[/caption] Дори се коментират колко добре сложени и атлетични са телата им.

Предполагаме, че чалгата дразни не просто с голотата в кадрите, а с евтините текстове и елементарен замисъл, с леките фрази и липса на сложна музикалност в песните.

Цялостното представяне на изпълнителите е осъществено с цел да се демонстрира и да се докаже как материалното се печели лесно и колко важна е външността, ако желаеш да си го набавиш. Впрочем идеи, които мнозина от всички противници на чалга индустрията също силно харесват. Просто цялото ни общество е неопределено в морално отношение. Голите снимки са изкуство, когато не ги гледаш с някакви задни мисли и не влагаш елементи на пошлост и цинизъм в оценката им. Превръщат се в ниска култура, когато ги приемеш за такива. Тоест от нас зависи колко красиво ще бъде представена личност или сцена, или поведение. Гери-Никол, Кали, Мария Илиева, Радина Думанян - всяка и всеки може да бъде видян и в двете категории - изкуство или чалга звезда. Както коментираха и експертите по светско поведение в национален ефир, когато един човек изглежда добре, се харесва. А какво се случва във въображението на масовата аудитория е въпрос и необятна тема.