Евтино или скъпо училищно оборудване

Евтино или скъпо училищно оборудване
Гласувайте за статията

Като се има предвид, че реновирането на училищата е част от Европейски проекти за подобряването на материалната база и създаването на добри и иновативни условия за обучение на децата, на дневен ред стои въпроса с цената, която следва да се заплати. Както всеки знае за целта се провеждат обществени поръчки, като тук изпълнителите трябва да покрият не само критериите за качество и характеристики на мебелите и останалото оборудване, но освен това да могат и да се впишат в критериите за цена.

Темата е доста специфична и винаги предизвиква особени дебат, тъй като на практика се оказва, че одобрената по проектите цени са твърде ниски и това предполага по-евтино и с компромиси обзавеждане, което да ползват учениците. Реално некачественото, евтино и както вече подчертахме с компромиси изпълнение гарантира много бързо износване на мебелите. Новозакупените и с не добро качество продукти се амортизират много по-бързо във времето и инвестицията се оказва не добра нито за училището като база, нито пък за самите ученици като ползватели.

Затова на въпроса дали да се заложи на евтино или на скъпо училищно оборудване и обзавеждане можете да си дадете отговор и сами. Де факто ограничените средства са предпоставка за това производителя да изработи мебели, които не са нужната здравина. От тук риска от наранявания вече е налице и инцидентите не са изключени. Може би в това е и причината много от родителските съвети да предпочита да съберат повече средства и да доплатят за висококачествени и здрави мебели и оборудване, отколкото да подлагат на рискови ситуации здравето и живота на своите деца.

Естествено е иновативните и модерни мебели, които са предназначени за училищните заведения да отговарят на определени стандарти. За това следят Министерствата, оторизирани да одобряват такива проекти. Но наистина е нереално да се заблуждаваме, че съществува евтино и качествено училищно оборудване, тъй като всеки човек поне веднъж в живота си е купувал мебели и знае как се прави избор на качествена и здрава такава. Правилната инвестиция със сигурност ще бъде дългосрочна, особено когато се касае за оборудване и училищно обзавеждане. Потока от деца, които използват мебелите е предпоставка за тяхното амортизиране. Но ако са достатъчно качествени, здрави и надеждни тези мебели биха били използвани дълги години.

Освен като качество тези продукти следва да бъдат и максимално безопасни и лесни за поддръжка от училищния помощен персонал. Тъй като се използват различни пособия за рисуване, чертане и писане е факт, че бюрата има опасност да се надраскат с химикал и боички. Затова при съвременните мебели, които се характеризират с добро качество и са на сравнително приемлива цена, производителите поставят лесни за почистване плотове. Това е удобства не само за децата, но и за хората, които се грижат за чистотата и комфорта в стаите. А новото поколение действително има нужда от стимули, които да развият неговия потенциал и възможности. В света на технологиите е важно интериора в училището да е достатъчно интересен и провокиращ въображение и креативност. Затова е приоритетно да се инвестира в качество, а не само цената да е критерий за избор на оборудване и обзавеждане, което учениците ежедневно ще използват в процеса на обучение.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар