Маги Ангелова разкри начинът, по който да се отървем от страха!Голямата любов на Слави Трифонов

- Маги Ангелова даде поредния си полезен съвет. А именно как да се преборим със страховете си. Едва ли има човек, който да не се интересува от отговора на този въпрос. При все, че всички ние сме изтъкани от страхове и фобии. Ето какво обясни Маги Ангелова, а решението на проблема се оказа по-лесно от очакваното: [caption id="attachment_412721" align="alignright" width="300"]Маги Ангелова Маги Ангелова разкри как да преборим страховете си[/caption]

"Как да преборим страховете си?

1. Признай страха – не се опитвай да бягаш от него, да го отричаш или да се правиш, че го няма, заравяйки глава в пясъка като щраус. Последната поза благоприятства страхът да те нападне в гръб, когато най-малко очакваш и да ти разкаже играта, както той си знае. Всеки, участвал в някакъв двубой ще потвърди, че е от огромна полза да познаваш противника – така му знаеш номерата и си подготвен за тях. Опознавайки страха можеш да прецениш до каква степен той е обективен.

2. Приеми, че страхът е част от теб и не му се ядосвай. Колкото повече обръщаме внимание на това, което ни дразни, толкова по-голямо става то. Затова се опитай да погледнеш на страха като на свой приятел. Отговори си на въпроса по какъв начин този ти страх ти е помагал в миналото? Може би те е предпазил от някоя тинейджърска щуротия, попречил ти е да си разбиеш главата в необмислена постъпка? Във всяка ситуация – дори най-разстройващата и гадната има и добра страна. Няма изключения – просто така е устроен светът – в идеята за ден, стои нощта.

Когато те обземе страхът, затвори очи, вдишай и издишай дълбоко и осъзнато пет пъти и си кажи на глас или на ум: „Въпреки че се страхувам, аз се обичам и се приемам безусловна такъв, какъвто съм“.

Повтори го. После пак. Прави го, докато усетиш приемането. Да застанеш зад себе си и да се подкрепиш цялостен и автентичен, с всичко хубаво и лошо, което носиш, без критика и осъждане, дава огромна мощ.

3. Дай си сметка, че страхът ти не е реалност – той е плод на ума и на въображението ти, на твоята вътрешна нагласа. Той е заложен в гените ни от далечни прародители, които са се борили за оцеляването си в свят, пълен с опасности и зверове.

Култивиран е от родителите ни с доброжелателното – „не се катери, ще паднеш“, „не се доверявай на непознати“, „пари се печелят трудно, пази ги“, „хората са лоши“, „трябват връзки за всичко“, „смисъла на живота са децата – за теб живея“… Може да се изброява до безкрай. Ние сме почвата, в която нашите родители са посели зрънцата на собствените си разбирания и ограничаващи убеждения. Направили са го от грижа и желание да ни подготвят за живота.

Само че тези семена, вместо да ни дават криле и да ни помагат да полетим, ни привързват към земята като тропически лиани. За да ги разсечем, трябва да си дадем сметка, че тези страхове са ни предадени по наследство и да сменим нагласата си. Постижимо е и работата със специалист помага за целта", пише Маги Ангелова в сайта си magiangelova.bg.