Неделя Щонова е на поредната световна конференция в Париж!Чаровната лекарка д-р Неделя Щонова

поздрави своите пациенти, приятели и последователи в мрежата от романтичния Париж. Тя обаче не е там, за да обикаля из бутиците, а на поредната световна медицинска конференция. От която сподели нови интересни и полезни за всички неща. Ето какво написа Неделя Щонова: [caption id="attachment_413207" align="alignright" width="227"]Неделя Щонова Неделя Щонова с поредни съвети и новини за здравето от Париж[/caption]

"В Париж съм. И пак бързам. За да бъда на пост. 100 живота да имам, отново бих преживяла моя така. Бих избрала същия път. Тук, на конгреса, с новостите от света на медицината. За да съм полезна.

Няма да ходя на разходка с корабче по Сена, няма да скитам из Люксембургските градини. Музеят Орсе. Лувър. Шопинг. Версай. Не. Ще стоя по цял ден в конгресния център - ще пиша, ще слушам, ще интервюирам експерти, ще си говоря с пациенти, ще сверявам часовника. Ще мисля как да се съхраним. И ще бъда щастлива от това и с това. Наблюдавам какви са тенденциите. Не в маникюра, а в съвременната медицина. Какво говори Комитета за практически препоръки, какви са Европейските гайдлайни, накъде върви светът, каква е динамиката на заболеваемост, смъртност и преживяемост в световен мащаб.

Ето сега тук имаше страхотни доклади на тема псориазис. Как да се ориентираме в джунглата от подходи при псориазис? Защото да оставим един псориазис активен за дълъг период от време и дори за години, е най-лошото нещо, което може да причиним на нашите пациенти.

Още повече, че при болните с псориатичен артрит рискът за съпътстваща патология - сърдечносъдови заболявания, метаболитни отклонения, артериална хипертония, хиперлипидемия, затлъстяване, микози, депресия, е висок.

Псориазисът е и много сериозен психологичен проблем. Разбирането на съвременната медицина за имунологията на кожата и патогенезата на псориазиса еволюира, сега можем да модифицираме хода на заболяването. Има наистина светлина и надежда за това енигматично страдание. Което далеч не е само кожен проблем.

Направих интевю с професор Kristian Reich, дерматолог от Берлин. Един от най-удивителните лектори, които някога съм срещала, водещ световен експерт в лечението на псориазис. Ще го излъча някъде около 29 октомври - Световния ден на псориазиса. В Париж сега се провежда Годишен конгрес на Европейската Академия по Дерматология и Венерология (EADV). Обсъждат се новости в биологичната терапия и се откриват нови светове за пациенти с атопичен дерматит, псориазис и гноен хидраденит. Обсъждат се съвременни методи за лечение на кожните заболявания. Най-модерна терапия с биологични препарати. Дигитална ера, модерни молекули, впечатляващи лектори. Интересно е.

Обаче вижте какво. Лекуването е изкуство. Да бъдеш лекар е най-хуманното нещо на света. А здравеопазването е бизнес. Ми каза вчера един професор от Дъблин. Мдаааа...

Оценката на съотношението полза/риск винаги е предизвикателство за всеки лекар специалист. Ние не знаем след 15 години как ще се държи профилът на безопасност на модрната съвременна биологична терапия. Резултатите от клиничните проучвания днес дават много надежда, но можем ли да предположим къде е крайната точка – как тези селективни инхибитори повлияват другите важни биологични механизми и онова изначално съвършено равновесие в телата ни? Не можем. Не са минали достатъчно години и проследени пациенти. Затова отвъд надмощието на вещественото, новите молекули и клиничните проучвания и преди да са се развихрили тежките усложнения и клинични картини, има нещо много полезно! Ще го кажа съвсем семпличко. Профилактика. Да бъдем в партньорство за здраве с природата, с холистичност на дух, душа, ум и тяло. Да бъдем добри към себе си. Не струва скъпо. А спестява тонове разбити дни, нерви и пари.

Сега нещо като за 5-годишни деца. Да си представим, че животът е като тавичка с оризови зрънца. И в тавичката има камъчета, оризови люспи, метални частици, стъклени частици от оризовата арпа, лющен, нелющен, тъмен, избелен, начупен, има всякакъв ориз с примеси.

Всички сме в тавичката. Имаме избор. В крайна сметка успехът означава да направим най-доброто, което можем, с това, което имаме. И затова, нека винаги си избираме максимално бели и здрави оризови зрънца, с най-пълноценен състав. Бели и здрави мисли, чувства, храни, приятели, интонации, подходи, каузи, перспективи... Като тук не влизам в детайл, че дивият ориз превъзхожда кафявия и има много повече ползи за здравето. Просто тази аналогия се схваща лесно. Вчера едно 7 годишно момиченце ми я подсказа. Хранене, движение, дишане, психика, мислене, чувстване, любов, всеотдайност, аромата на цветята, уюта на дома... Безкористно и свято да се грижиш за себе си по чистия начин. И всеки в главата си може да има лични планове за ревизия на всякакви международни консенсуси. Защото здравето е много свързано с чистотата.

Чисти, семпли, умерени, природосъобразни избори и отношения - повярвайте, това е велика сила за здраве! И е много въпрос на личен стандарт.

За себе си наричам този подход - чистота при извора. Извор е място, където на повърхността на земята излиза вода. Преведено на езика на нашата реалност в стил “Духът на здравето” звучи така: Още в началото, още на стартовата линия, още там при образуването и захранването на всеки “воден басейн” от мисли, чувства, желания, действия, още преди да е станало “река”, влез под земята на твоите мисли, влез в дълбоките пластове и помисли... какво е добре да блика нагоре...? Помисли още там, при извора. Избери да дадеш ход на бистрата вода! На чистата и свежата! Да си вземеш от Земята малките, чисти, бели оризчета. Да дадеш ход на кристално чистите изворчета... Разбирате ме, нали? Да, никак не е лесно. Но последиците от всеки друг избор... не са въодушевяващи. Цигарите например създават жестока проинфламаторна среда. Ами не пуши! Обездвижването е пряк път към болестта. Ами движи се! Преяждането е една от главните опасности за живота ни! Ами хапвай кротко, умерено! Махни ги тези трите примерно и хоп - три глупости по-малко! И по-малък риск от системни автоимунни заболявания. Добре е, не ли?... За да не стигаме мили хора, до имунно-медиирано възпалително заболяване с хронични псориатични лезии, в които има повишена експресия на mRNA на ключови цитокини - IL-17A, IL-17F, IL-20, IL-22 и IL-23. И които според новите проучвания се контролират чудесно от надеждна и обещаваща терапевтична възможност със селективни биологични интерлевкин-23 инхибитори. Поздрави от Париж. И умната с оризовите зрънца! Обич, Н", написа Неделя Щонова.