Нешка Робева запали мрежата с поста си, харесан от хиляди!Голямата Нешка Робева

буквално подпали мрежата преди часове. Постът й беше харесан и споделен от множество българи, запазили способността си да мислят. И да виждат в празниците ни нещо много повече от поредните почивни дни. Ето какво заяви Нешка Робева: [caption id="attachment_413546" align="alignright" width="300"]Нешка Робева Голямата Нешка Робева взриви мрежата[/caption] "Здравейте приятели, всеки ден Фейсбук ме пита за какво мисля и може би само той. От време на време ми се иска да отговоря... Днес започнах деня с приятното напомняне за една изключително атрактивна българска гимнастичка - Теодора Александрова. Тя попадна във времената, когато българските успехи бяха дотегнали на всички, а определени хора, като мен, например, освен на всички, най-вече на своите... Теди не успя да стане Световен шампион, но вдигаше публиката в целия свят на крака. И най-важното тласна гимнастиката напред. За Теодора Александрова - малката - голяма българска гимнастичка, за нейната треньорка Валентина Ганева и съвместната ни работа, ще пиша по-късно. Защото има какво да се каже... Исках да започна направо с темата за празничните дни, но не можех да подмина рождения ден на Теди. Тези дни, заровила нос в приготвянето на зимнина, размишлявах за деня, който отбелязваме, като празник. Ден на независимостта?!

Задавах си един и същи въпрос "Чия? Чия е тази независимост, която празнуваме?" Че не ни стигнаха два дни, ами, за да имаме повече време за размисъл, ни отпуснаха и трети" Аз лично признавам - направих го само един ден...

Отговор поне за себе си не намерих. Защото, ако празнуваме независимостта на държавата България, звучи абсурдно. Възможно ли е да съществува независима държава, чийто народ векове е бил зависим и все още се гърчи под страха, как ще се отнесат с него, ако се осмели, дори да намекне, че има собствено мнение? Единствената народна мъдрост, която безотказно и до сега се повтаря, е че преклонената главица, остра сабя не я сече... /дядо Славейков дори я поетизира./ А както всички знаем, из между себе си избираме и народни представители и държавници, даже и тези дето уж участват в управлението на Европа... И тогава? Обърнали ли сте внимание как сервилничим на всички нива, как се мазним и как сами на себе си обясняваме, че сме твърде малки, за да водим самостоятелна или по-точно независима политика? И го повтаряме без свян пред народа и себе си, разбира се, като оправдание на вечната ни и тъй обидна мижатурщина... И все пак мисля, че най-после проумях - като компенсация ни дават този понеделник, защото се знае, че българския народ по всякакъв повод 3 дни яде, пие и понякога пее, даже под сурдинка се зъби и на тирана... Но поне три дни не мисли! И слава на Бога, защото, когато го прави, неминуемо стига до извода, че от него, наистина нищо не зависи. Лек и приятен ден, приятели, до следващия празник", написа Нешка Робева.