Репортерът на "Господари на ефира" Влади Василев беше осъден от агенция за недвижими имоти!Агенция за недвижими имоти

осъди репортера на „Господари на ефира“ за неизплатена комисионна. Съдружниците в агенцията са възмутени от некоректното отношение на журналиста и от натиска, на който е подложена семейната фирма преди, по време на и след делото. [caption id="attachment_414547" align="alignright" width="300"]Господари на ефира Влади Василев от "Господари на ефира" беше осъден[/caption] След като съдът на втора инстанция задължава репортера да изплати дължимото, неговият баща запорира личните им сметки. Съдебният спор възниква заради полагащият се на брокерите процент от сумата по сделката – в случая 1637,50 евро, пише сайтът bulgarianjournal.com.

„Не става въпрос за много пари, но сме си ги изработили. Въпросът е принципен. За нас бе пълна изненада, че човек, който се „опитва“ да е пример и съдник в обществото ни, си позволява това“, коментираха от агенция „Компас Дивелъпмънт“ пред OFFNews.

Клиентите, от своя страна, твърдят, че са изплатили комисионната в брой на брокера, но не са взели разписка. След като съдът ги принуждава да платят хонорара, те завеждат частен иск срещу собственика на фирмата Данаил Наков, за да си върнат двойно надвзетата, според тях, комисионна. Съдът обаче не е приел тяхната теза и в решението си, което не подлежи на обжалване, подробно се мотивира. През ноември 2015 г. „Компас дивелъпмент” ООД и Владислав Василев сключват договор за посредничество за закупуване на сделката. Имотът е намерен и купен. По договор след изповядването на сделката клиентът трябва да плати и комисионната. Фирмата изпраща фактурата, а клиентът отказва да плати.

Доказателство за този отказ съществува и е отчетено от съда – Василев праща на управителя на агенцията писмо, че брокерът не е изпълнил задълженията си и че разваля договора, затова не дължи комисионна. Това се случва през април 2016-а, три месеца след изповядването на сделката.

Фирмата завежда дело и го печели през август 2018. Решението не подлежи на обжалване. Василев трябва да плати комисионната от 1637,50 евро, лихвата за просрочието – 34,18 евро и 822,90 лева за разноските по делото. Съдебният състав намира, че от събраните доказателства се е установило, че брокерът е изпълнил задълженията си по договора за посредничество, като е предоставял информация за сделката на ответника, осигурявал е извършването на огледи, снабдил се е с удостоверение за тежести на имота, уведомил е продавача за необходимите за сделката документи, в резултат на което сделката е била сключена. Съдът уточнява, че не е установено Василев да е погасил задължението си за възнаграждението за посредничество, както и че в уведомлението от Владислав Василев до дружеството за разваляне на договора се съдържа изявление, че той не дължи предвиденото възнаграждение, като се е мотивирал с неизпълнение на задълженията на дружеството, което представлява и е признание на Владислав Василев за неизпълнение на задължението за заплащане на уговорената в договора цена. Историята обаче не свършва до тук. След съдебното решение, Василев плаща дълга, но във вече приключилия спор се намесва неговият баща Пламен Карпов. Той завежда искаме към съда като физическо лице за обезпечение на бъдещ иск към управителя на „Компас Дивелъпмънт“ Данаил Наков. Съдията е допуснал този иск и ЧСИ е запорирало всички лични банкови сметки на семейството на Наков. Вече близо месец те са блокирани, макар че обезпечението е само за 1637 евро.

Снощи „Господари на ефира“ излъчиха репортаж по темата, но с обърнат знак – според екипа репортерът е жертва на недобросъвестен брокер. В предаването бе излъчен запис от камерите в банков клон, на който се вижда, че продавачът и купувачът дават на брокера нещо, вероятно сума пари, а той ги прибира във вътрешния джоб на якето си.

Според Василев и адвоката му тогава е предадена именно комисионната, но съдът не е допуснал да се изискат записите като доказателства. По невнимание клиентите били забравили да изискат разписка за плащането. От агенцията за имоти, на свой ред твърдят, че тогава са дадени пари за други разходи по сделката. От предаването "Господари на ефира" обявиха, че ще имат и още репортажи по темата.