Голямата Вера Кочовска предрекла гибелта на Андрей Баташов!„Ти си прероден Яворов!

Ние с теб ще си отидем един след друг!”. Така Вера Кочовска предрекла смъртта на големия актьор Андрей Баташов. [caption id="attachment_416777" align="alignright" width="300"]Андрей Баташов Вера Кочовска видяла гибелта на Андрей Баташов[/caption] Както го казва, така се и случва. „На 29 септември 2010 година излезе последният му спектакъл. Той се взе в ръце, но си свали халката. На 14 октомври Андрей се срещна с Боряна, за да се договорят по взаимно съгласие за развода. От тази дата той отново се срина. "Имам подозрения, но не смея да ги кажа, сякаш някои хора му помогнаха да си отиде от този свят. Заедно сме минали през много перипетии. И болести, и катастрофи. Той обичаше живота. Че са му правили магия, го каза Вера Кочовска.

Думите й бяха. „Ти си прероден Яворов. Ние с теб ще си отидем един след друг. И така стана”, спомня си Теодора.

Баташов мечтаел за дъщеря и малко преди смъртта си казал на майка си, че иска да си осинови момиченце. Само след броени дни — на 29 ноември той умира от полиорганна недостатъчност. Тази година се навършват 8 години от кончината на талантливия актьор. „Никой не го е забравил. Постоянно се чувам с приятелите му. Андрей имаше успех в професията, но нямаше успех сред жените, въпреки че му се хвърляха на врата”, споделя Теодора, която още сънува сина си и говори с него, сякаш е жив. „Събуждам се нощем и чувам гласа му. Вика ми: „Мамо, мамо!”, Все чакам да отвори вратата. Не мога да повярвам, че го няма”, споделя Теодора. И тази година тя няма да пропусне събирането, което организират приятелите на Баташов за именния му ден—30 ноември в Театър 199. Там в памет на Баташов ще се изявяват Йорданка Христова, Васил Петров, Георги Христов, Васил Найденов, Аня Пенчева, Орлин Горанов, Георги Мамалев, Мария Сапунджиева, Иван Лечев, Стефан Спасов и още много, много приятели и близки на Баташов. „Тези хора никога не го забравиха. Много съм им благодарна. Подкрепяха ме през цялото време, след като Андрей си отиде”, споделя Теодора. Самата тя пише книга за покойния си син—„С любов в душата”, в която събира снимки от личния архив и спомени от колегите му.

„Понякога мисля, че можеше да бъде жив. Усещах, че в личния му живот не върви, но драмата беше твърде лична, за да се намеся. Не случи на жена до себе си. Разминаха се в живота”, спомня си още майка му, пише вестник „България днес”.

Първата му любов от студентските години е Наталия Дончева—дъщеря на французойка и актьора Пламен Дончев. Театралният доайен обаче не одобрява семейството на Баташов и нарежда на дъщеря си да остане във Франция. „Твърде много слушаше баща си. Леля й го уговаряше да сключат брак там, но той не отстъпи. „Аз имам една майка и тя трябва да присъства на сватбата ми. След това с Наталия се срещнаха, малко преди да си отиде. Боряна вече го беше напуснала. Той й казал „Сега вече можем да се съберем, да поискам ръката от баща ти”, но за нея беше много късно. Живееше с мъж, гледаше децата му и куче”, с болка си спомня Теодора. Андрей бил изцяло отдаден на всяка от жените в живота си. След тежката раздяла с Наталия среща Мира. Добро и хубаво момиче, с което живеят седем години. Но заради слухове за изневяра, пуснати от негови „приятели”, двамата се разделят. Последната му любов, преди да се запознае с Боряна е Кристина. Той дори изгражда ателие, за да създаде дом с нея. „Андрей с голямо желание го направи, бяха почти седем години заедно. Беше вече депутат, беше в командировка, когато го напусна. Връща се от Любляна, дойдох си от работа да му отворя. Той онемя — намери вратата отворена, ключовете от апартамента на масичката—Кристина се беше изнесла. Защо, никой не разбра”, тъжна е майката на Баташов.

А малко преди това руска циганка му предсказала, че ще има дете, ако бракът им с Кристина бъде благословен.

„Двамата се запознаха в Народния театър. Тя е танцьорка в ансамбъл „Филип Кутев”, а той участва в спектакъла „Ритъм”. Дори се врекоха в любов на Божи гроб, но може би това не бе достатъчно, за да се сбъдне предсказанието на руската врачка”, смята Теодора. Актьорът среща съпругата си Боряна в караоке бар край НДК. След спектакъл на фолклорен ансамбъл, той отишъл в заведение с приятели и Боряна пеела на сцената. Любовта била от пръв поглед. Баташов само за 1 седмица организира сватбата им, сдобрява я с баща й и иска ръката й от двамата й родители. Година и два месеца по-късно обаче съпругата му го напуска. „Синът ми искаше да се разберат, но тя беше категорична. Задушавала се в Лозенец, искала си в „Люлин”. А той я гледаше като царица—пазаруваше, готвеше. Синът ми беше в невероятен стрес и това отключи много неща. И въпреки това вярвах, че ще се оправи”, спомня си Теодора. Тя вярва в чудото дори когато й казват, че на 28 ноември органите му отказват и той е на машини. Ден по-късно обаче той умира. „Не знам дали би продължил да живее, дори и ако трансплантацията беше успешна. Без сцената, без театъра? Дали би го понесъл? И не преставам да се питам—защо Господ не взе мен, а него?”, тъгува Теодора Баташова. Източник: hotarena.net