Божана Кацарова е майстор кулинар, който обича да експериментира в кухнята и знае, че храната трябва да се възприема като изкуство. Самата тя проявява интереса си от малка и това не е случайно. Майка ѝ и баба ѝ приготвяли страхотни ястия. Малко по малко, докато ги наблюдава, научава някои неща. “Не познавам човек, който да каже, че не харесва какво са му приготвяли майка му и баба му”, шегува се шеф Кацарова.

[caption id="attachment_417730" align="alignleft" width="300"]Божана Кацарова Божана Кацарова се оприличи на прасенце[/caption] Любимото ѝ нещо за хапване като дете са пълнените чушки. Е, трудно би им устояла и днес. Въпреки това се случвало и тя да направи някоя беля в кухнята - я да загори ястие, я да подпали нещо около печката и т.н. Кацарова няма да забрави как като малка искала да сготви нещо, с което да изненада най-близките си. Излязла навън и се върнала с пълни шепи с охлюви. Сложила ги в тенджерата, но забравила да я захлупи с капака. Животинките една по една започнали да излизат и да оставят навсякъде след себе си слузести следи. Шеф Кацарова е категорична, че за да приготвите наистина вкусна и хубава храна, трябва да разполагате с качествени и пресни продукти и, разбира се, с добро настроение. Тя самата рядко закусва, защото започва да гони задълженията си още щом се събуди. Намери ли време обаче, си приготвя домашни гранули, които знае от баба си. Кулинарката препоръчва и хапването на фъстъчено масло, но само ако е хубаво. “Една от най-странните вкусови комбинации, които съм правила, е брауни с патладжани”, казва Кацарова. Друга нетрадиционна смесица на продукти е хайвер с бял шоколад. От всички предавания, в които е участвала, си е заслужила да бъде определяна като безстрашна. Тя стана победител в третия сезона на “Мастършеф” и стигна до финала на “ВИП брадър”. При храната също не избягва да опитва екзотични ястия, които повечето хора биха описали като странни. В Япония дори пробвала пържени пчели - традиционен тамошен специалитет. Освен това Кацарова не робува на точното следване на рецептите. Предпочита да импровизира. “Аз съм добро прасенце, ям всичко”, шегува се кулинарката. Едно от малкото неща, които въобще не вкусва, е бозата. Просто никак не ѝ допада от малка. Режим на хранене не спазва. Яде, когато усети глад, и винаги с удоволствие към ястието. А стане ли въпрос за повишаване на имунитета, Кацарова се шегува, че нищо не върши по-добра работа от малко ракия в края на деня, пише 24 Часа. Коледните празници планира да прекара в екзотичното Мароко, където едва ли ще пропусне да опита традиционната кухня. За там ще пътува заедно с гаджето си и близки приятели. Все още не е планирала какво ще бъде менюто на празника, а може и в последния момент да изберат да отидат на ресторант.