Стефан Данаилов ходи все по-трудно, краката му отказват!Стефан Данаилов вече бил

почти неподвижен и категорично отказвал да излиза от дома си. Страхувал се да не хване някой вирус, а и разходките навън били почти непосилни за него. [caption id="attachment_419312" align="alignright" width="300"]Стефан Данаилов Предвижват на количка големия Стефан Данаилов[/caption] Защото трябвало да ангажира чужди хора, които да го качат на автомобил и да го возят от едно място до друго.

Дори метрите от апартамента му до входната врата били изтощителни за него и се налагало да го придвижват с инвалидна количка.

Още през изминалото лято краката на Мастера отказаха и здравето му започна да се влошава. По време на импровизираното си турне за представянето на автобиографичната си книга той изпитваше затруднения да стои прав пред многолюдната публика, която се събираше в салоните из цяла България. На премиерата му във Варна дори се наложи да го изкарат на сцената, седнал върху стол на колелца, защото не можел да измине късото разстояние сам. Последната здравословна неволя, за която самият Ламбо сподели, е че, треморът на ръцете му преминал в паркинсон. Според лекуващия го лекар – акад. Лъчезар Трайков, с новите модерни медикаменти имало надежда състоянието му да се подобри. Все пак му препоръчвал да не се натоварва и да лежи. А за да не се натъжава от самотата, всички негови студенти и близки приятели го посещавали вкъщи. Преди броени дни Мастера навърши 76 години и за първи път изкарал празника на дивана в дома си. Студентите от класа му в НАТФИЗ обаче му спретнали чудна изненада и го навестили вкупом. За всички тях той бил приготвил традиционната почерпка – домашна руска салата и водка.

„Празникът ми мина спокойно. Все пак съм на 76, не са малко. Важното е, че акълът ми сече. И мога да разделям доброто от лошото и да преценявам къде е истината и къде - лъжата“, споделя големият ни актьор.

Междувременно ежедневието на Данаилов било заето и с подготовка на нов спектакъл за Народния театър. В който той анонсира, че ако му стигнат силите, ще си партнира с Аня Пенчева, пише "Ретро". Племенницата на Ламбо – Росица Обрешкова, споделя, че е обнадеждена за здравето на вуйчо си. И коментира: „Паркинсонът е болест, с която се преборваш. Тя е за това да се бориш с нея, не да й се отдаваш и да страдаш“.