Кончита Вурст бере плодовете на Евровизия и повтаря успеха на Дана Интернешанъл

Кончита Вурст не просто победи в Евровизия и доказа, че има нещо в конспиративната теория за „новите европейски ценности”. „Брадатата певица” пореден дан е също толкова обсъждана във Фейсбук, колкото Путин и почти толкова ругана. Най-смешното е, че някои от критиците й дори не са чули песента, с която триумфира на певческия конкурс.

Едно обаче е сигурно Кончита Вурст е вече феномен, който изгря така както навремето Дана Интернешанъл. Какво не знаем за нея (него) обаче?! От kliuki.bg може да ви помогнем с отговора на този въпрос

Името й е избрано неслучайно - “Wurst" на немски си е "наденица", но жаргонно наименование на “знаете какво". Том Нойвирт обаче даде ясно заяви, че псевдонимът се дължи на израза Das ist mir doch alles Wurst (Все ми е тая, или - Ддреме ми на „наденицата”). Кончита пък се казва негова кубинска приятелка.

Сънародниците му го познават добре. Том Нойвирт е част от проекта "Най-трудната работа в Австрия" като служител във фабрика за консервиране на риба. Освен това блесна и на сцената на Starmania (нещо като Мюзик айдъл или Стар Академи) през 2006 година. Тогава днешната най-коментирана европейска изпълнителка преглъща обидата от второ място. Преди да взриви ефира като Кончита Вурст е част от бой бандата Jetzt Anders!, която има поне един хит - Dieser Moment.

[caption id="attachment_314892" align="aligncenter" width="226"]На Кончита Вурст й дреме на наденицата! На Кончита Вурст й дреме на наденицата![/caption]

Образът, с който Том Нойвирт става популярен се появява на бял свят преди три години в предаването "Големият шанс". Тогава се и класира на второ място в конкурса за австрийски представител на Евровизия.

Реваншът идва миналата година, когато през есента и без конкурс става представител на страната за музикалния конкурс 2014 в Копенхаген. Любопитно е, че само четири дни по-късно Кончита Вурст обединява над 30 000 души във Фейсбук, които не я харесват.

„Дивата” накара мнозина политици и журналисти от консервативни страни като Русия, Армения и Беларус да изреват от възмущение и дори да поискат спирането на сигнала от конкурса.

Кончита Вурст обаче триумфира с Rise Like a Phoenix, чийто текст се приема за автобиографичен: