Операта победи родната чалга - това е шокиращо, но е на път на се сбъдне!

Факт е, че дискотеките и всички нощни клубове и заведения, които пускаха само чалга, вече са в упадък. Далеч в историята са онези големи посещения и обороти, с които се хвалеха собственици и които вдигаха самочувствието и на самите поп-фолк изпълнители, научи Kliuki.bg.

[caption id="attachment_319344" align="alignright" width="300"]Операта победи българската чалга Операта победи българската чалга[/caption]

Както се пише и в изданието Lifebg.net, най-високо платените доскоро тържествени чествания на празници или градски тържества в провинцията не са вече толкова много и на тях определено не се канят само звездите на телевизия Планета, които преди бяха единствени на такива форуми. Но най-шокиращото е, че докато чалга музиката запада драстично, операта набира скорост. Все повече са фестивалите, свързани с тази музика, като например "Опера в парка". Хората ли се наситиха на безвкусицата и пеенето на плейбек или има глад за нещо по-възвишено и сложно, каквото е операта?!

Но всичко започна може би от възможността това елитарно изкуство да стане по-популярно до широката аудитория чрез изпълненията на музиканти като Васко Василев и Веско Ешкеназ. Тези виртуози на цигулката обиколиха България със своите представления и определено накараха множество хора да погледнат на операта, на музиката като цяло по съвсем различен начин.

Колкото и невъзможно да ни се струва, след срива на ценности, който се забеляза през последните десетилетия, вече се забелязва покачване на изискванията на българския зрител и слушател към изкуството, което му се предлага. Това е положително и е редно да се отбележи, напоследък са малко фактите, които ни радват.