Пловдив победи в надпреварата за българската европейска столица на културата 2019 - това определи международно жури тази седмица!

След като София, Варна, Велико Търнови и Пловдив стигнаха до финал, журито избра Пловдив като най-добре представил се кандидат. Във Варна разочарованието е очаквано от мнозинството граждани и от редица културни дейци, които определят цялата подготовка и представяне на морската столица като кандидат за Европейска културна столица като доста непрозрачна и с неясни мотиви по отношение харченето на множество финансови средства.

[caption id="attachment_324812" align="aligncenter" width="300"]Пловдив победи в надпреварата за европейска столица на културата Пловдив победи в надпреварата за европейска столица на културата 2019[/caption]

Докато при визитата си в Пловдив, журито е било силно заинтригувано от представените им интересни исторически забележителности и местности в региона, както и съчетаването им с много по-нови и по-изоставени региони там, които обаче показват потенциал за развитие и възможности за бъдещи инвестиции, пишат и от "Topnovini.bg".

За съжаление старата ни столица Търново и сегашната София също отпадат от надпреварата, но всички ние се гордеем с Пловдив - един красив и много силно повлиян от изкуството български град.

[caption id="attachment_324815" align="aligncenter" width="300"]Пловдивчани се гордеят с представянето си пред журито Пловдивчани се гордеят с представянето си пред журито[/caption]

Освен от България, през 2019 година Европейската си столица на културата ще излъчи и Италия, като идеята е двата града победители да поддържат културно и международно сътрудничество и занапред помежду си. Тази инициатива датира в Европа от далечната 1985 година, а сега и ние сме част от проекта, честито на победителя.