Кои са добрите ни примери за мир в света тази година - става въпрос за нобеловите лауреати за мир, които бяха наскоро избрани.

Носителите са Маляля Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи.Кайлаш е от Индия, борец за правата на децата в бедните страни и по света, но особено в страните от Третия свят екплоатацията на деца с цел забогатяване на различни хора е често срещано явление, което е една много тежка и порочна практика. Лишаването от детство на хиляди деца е проблем, срещу който се изправя този лидер на протести и различни организации по света.

Както пишат от изданието "Вести", Кайляш спазва тракциите на Ганди и се бори по мирен път за правата на най-нуждаещите се и беззащитните, това са децата.

[caption id="attachment_327548" align="aligncenter" width="300"]Нобеловите награди за Мир тази година Нобеловите награди за Мир тази година - добрите примери за мир в света[/caption]

Другата носителка на тази достойна титла е младо и смело момиче, което още няма осемнадесет години, но вече се изправя срещу порочната система. Девойката е пакистанка и се бори за правата на момичетата да учат и да се образоват. В редица изостанали райони и в ислямския свят жените имат по-малко права, освен това образованието на малките деца - момичета изобщо не е обичайно явление.

Със собствения си пример Маляля Юсуфзай и с живота си, посветен на тази кауза, която е доста опасна дейност да искаш неща, които досега са били отказвани на много поколения преди теб, тя дава път на доброто в живота. Смелостта и борбеността на младата Маляля Юсуфзай са истински достойни за наградата.

Това са реални, добри примери, които се надяваме, че ще повлияят и на отношението на големите политически сили в световен план, за цялостна промяна в живота по по-бедните страни и равни възможности за живот, образование и работа на всички раси, полове.

Изумително е как желанието за по-добър живот и трагедиите, на които си бил свидетел, могат да те стимулират да правиш смели дела, без да мислиш за собствения си риск и живот.