Най-добрият град за живеене - Направено наскоро изследване показа къде е най-добре човек да отиде да живее или да е щастлив, ако просто се е родил там.

Не, не се намира в нашата родина това място, а е Канбера (Австралия). Всъщност в челната десетка се нареждат общо пет щата от Австралия. Безапелационно Австралия е определена като лидер сред държавите в света, даващи добър и пълноценен живот на жителите си.

[caption id="attachment_327592" align="aligncenter" width="300"]Австралия има няколко града лидери в описаната класация Австралия има няколко града лидери в описаната класация за добър живот[/caption]

Класацията, оповестена от Би Би Си и публикувана у нас и от изданието "Мениджър", е изготвена от професионалисти от ОИСР, научи екипът на Клюки.БГ. Тя е изготвена по девет показателя. Сред тях са условия за живот, безопасност и сигурност, условия на труд, здравеопазване, заплащане на труда, природа и опазване на околната среда.

За жалост, и в тази нова класация България няма място, защото не предлага достатъчно добри условия на живот на своите граждани. В дъното на статистиката на ОИСР и тази година са няколко града в Мексико. На тяхното ниво са държави като Турция, Полша, Словакия, също определени като не най-добрите места за живот сред 34 изследвани държави, които, разбира се, са членки на ОИСР.

[caption id="attachment_327594" align="aligncenter" width="300"]Най-добрият град за живеене е Камбера в Австралия Най-добрият град за живеене е Канбера в Австралия[/caption]

От Европа отново скандинавска страна - Норвегия е лидер, която заема престижното второ място в цялостната класация. От САЩ се счита, според изследването, че щатите Минесота и Ню Ханпшир предлагат на-добрите условия на живот.

Надяваме се, няма да е много далеч времето, когато и ние ще намерим място в някоя подобна положителна статистика, но поне за момента си оставаме, надявайки се. Честито на победителите и все пак да кажем за финал, че първото място в такава класация  е плод на много и задружни, дългогодишни усилия и много работа, а не нещо лесно или случайно.