Хасан и Ибрахим имат дефект, от който искат да се отърват

Виртуозните пианисти Хасан и Ибрахим вдигнаха на крака цяла България. Те ни направиха горди и спечелиха престижна награда, каквато държавата ни отдавна не е печелила. 10-годишните близнаци акомпанираха на ангелогласната Крисия, която с песента „Планетата на децата” на детската Евровизия в Малта зае невероятното второ място. Но талантливите деца пазят неприятен спомен от преди пет години.

Тогава, когато Хасан и Ибрахим били още в детската градина, учителка се скарала на децата. Чувствителните малчугани се стреснали и разстроели, и оттогава започнаха да заекват, кахърят се родителите им. С този говорен дефект близнаците не се чувстват комфортно и той ги тормози. Баща им, който се грижи непрекъснато за надарените си синове ги е водил къде ли не, при различни специалисти из цял Шумен, където живее семейството, но без никакъв резултат. До момента никой не е успял да ги излекува.

[caption id="attachment_330243" align="alignright" width="300"]Хасан и Ибрахим получили тежък удар от учителка Хасан и Ибрахим получили тежък удар от учителка[/caption]

Родителите са на мнение, че е необходим специалист логопед, който сериозно да се заеме с проблема и момчетата да бъдат напълно избавени от този говорен дефект. За мен заекването на моите момчета отваря една огромна рана в душата ми. Искам по някакъв начин да ги излекувам, твърди бащата на Хасан и Ибрахим, пише в. „България днес”.

Това не е единствената пречка пред таланта на двамата виртуозни пианисти. Момчетата са имали проблем с учителите си от средното общообразователно училище „Сава Доброплодни” в Шумен, които са заключвали кабинета с пианото, за да не свирят двамата. Това се е случвало винаги преди изявите на пианистите на национални и международни състезания, припомня Kluiki.bg.

Пианото в школото е било под ключ и когато Хасан и Ибрахим заминаваха за Малта на детската Евровизия. Припомнаме, че родителите на братята решили да дадат шанс на таланта на децата си. Въпреки скромните си доходи, те им купуват едно пиано, а другото им е подарък от професорка, днес покойница, очарована от таланта им. Така с помощ свише те пак успяха, заяви гордия баща. Злобата и завистта, която ги следва от съвсем невръстна възраст не успя да засегне до сега пианистите. Хасан и Ибрахим получиха най-високото отличие на управата в родния си град – „Златна значка”.