България губи 1 млрд. 800 хил. лв. на година от контрабанда на цигари – разкрива в интервю за в. „Шоу” шефът на Легия „Антимафия” Григор ЗдравковЛегия „Антимафия” е създадена през 2007 г. и се занимава с антикорупционните практики по висшите етажи на властта. Григор Здравков е неин шеф и неведнъж е разкривал схеми, както и задкулисните действия на управляващите през годините, независимо от тяхната партийна принадлежност. Екслузивно за „Шоу” той разкрива кой стои зад разбития контрабанден канал за цигари през свиленградската митница. Интервюто е на Валерия Калчева.

[caption id="attachment_338847" align="alignright" width="300"]Страната ни губи 1 млрд. 800 лв. на година от контрабанда на цигари Страната ни губи 1 млрд. 800 лв. на година от контрабанда на цигари[/caption]

Какво разкри последната акция на ДАНС на митница Свиленград?

При последната акция се оказва, че за период по-малко от 24 часа в България през „най-сигурната ни граница” – българо-турската, могат да преминат 6 тира безпрепятствено, които са декларирани от турска страна като цигари, а в България по документи не са влезли. Четири от тези 6 тира още не могат да ги намерят! Физически те не съществуват на територията на България! Няма ги и шофьорите на тези камиони!

Как се случва това?

От турците цигарите се обявяват като транзит. Тези цигари, мога да се обзаложа, че идват от кипър или безмитна зона Мерсин, в България влизат и въобще не се обявяват! След това на шофьора се дава една фалшива транзитна декларация с друг вид стока, тъй наречената „тапа”, която да ги прикрие, когато патрулка или митническа мобилна група го спре, този камион „гори”! Има и един много по-голям проблем – разпространението на цигари. В Пловдив, както твърди прокуратурата, влизат 17 камиона на месец, в които има 17 000 бокса по 500 кутии. Някой трябва да прави дистрибуция и зареждане на нелегалните складове. Това без „покриване” от полицаи няма как да стане. Говоря точно за този разбит канал! От дълго време нямаше JIN LING, с PRESIDENT, другата марка, която е хваната, е зарита цяла България! Част от тази цигари са отивали към Европейския съюз. Стигали са до Пловдив, оттам са пренатоварвани на друг камион, който не е напускал страната в скоро време, и вече като вътрешнообщностна сделка поема към Франция и към Германия. cigari-02

Знаете ли вие кой е организаторът на този канал?

От следствието твърдят, че организаторът на този канал е небезизвестният Паскал. Ако това е вярно, този канал напълно покрива една друга схема, която се е разигравала през 1998 г. пак в митница – Свиленград, само че през границата ни с Гърция. По същия начин влизат тировете от гръцка страна, има и арабска връзка. Цигарите тук въобще не са се обмитявали! Каналът е разбит от тогавашното НСС с шеф ген. Атанас Атанасов. След това въпросният Паскал, който е обявен официално за организатор на канала, не е дори сред свидетелите. [caption id="attachment_338849" align="aligncenter" width="203"]Убитият Иван Тодоров - Доктора Убитият Иван Тодоров - Доктора[/caption]

Кой е Паскал?

Така нареченият Паскал или Николай Николов е родом от Хасково, около 50-годишен е. Според справката, с която разполагаме, това е много известна фигура в региона, която се занимава, като се започне с контрабанда на цигари и се стигне до контрабанда на наркотици. Негов ортак е Илиан Стефанов – Истимарото. Паскал е продукт на небезизвестния мотел „Изворът на белоногата” – нещо като софийската „Магура”, откъдето тръгват всичките „герои”, включително и небезизвестният Брендо! Най-големият му конкурент в този бизнес му е Иван Тодоров-Доктора. Те винаги са били във война. Той също е от Хасково. „Изворът на белоногата” е бил основният пункт за разпределяне на каптагона. Оттам започват пътя си всички бандити от хасковския регион. Паскал и типичен представител на човек, който в началото на 90-те под зоркия поглед на местната Държавна сигурност в Хасково се занимава с всякакъв вид контрабанда. Паскал е създаден от ДС! И с каптагон се е занимавал малко преди 1989 г. Много „светла” личност! Според колегите от митниците, които ни съдействат, има данни, че поне от 14 години той се занимава със стратегиране и разпространяване на наркотични вещества. [caption id="attachment_338850" align="aligncenter" width="258"]Григор Здравков Григор Здравков[/caption]

Къде е сега Паскал?

В момента Паскал би трябвало да е жив и здрав в Хасково, ако не се крие от правоохранителните органи... Разработки в службите сочат, че част от ръководството на свиленградската митница са в много близки отношения с Паскал и Истимарото. Имаме материали, които сме предали в прокуратурата! В много тесни връзки е с арабската общност в Пловдив, която му осигурява логистиката за купуване на цигарите от такива зони като Дубай, Кипър и т.н. Също така ползва техни фирми за пране на пари. Имаме сигурни данни, че продължава дейността си. Абсолютно сме убедени в това, което казваме!

По върховете на митница – Свиленград през последните години беше ветровито...

Зам.-началник на митница Свиленград е Георги Костадинов Георгиев, който беше хванат с 2 кг наркотици в служебния автомобил, но специализираният съд прецени, че няма достатъчно събрани материали срещу него и го оневини напълно. Лично Ваньо Танов го възстанови като заместник-шеф на митница Свиленград. В прокуратурата, в ДАНС и най-вече в Инспектората на Министерството на финансите има над 9 страници, в които са описани далаверите в Митница Свиленград. Ние също сме уведомявали и ДАНС, и прокуратурата, и инспектората. Благодарение на това предишният шеф на митницата Тодор Караиванов беше хванат с подкуп!

След него длъжността шеф на Митница Свиленград изпълнява Стефан Марашев...

Стефан Марашев е един от най-дългогодишните шефове на митницата. Неговата звезда изгря по времето на НДСВ и Милен Велчев и шефа на Агенция Митници Асен Асенов. Част от тези, които бяха задържани за 24 часа и през чиято смяна са минавали камионите, са колеги на Марашев. Той преди да стане временно изпълняващ длъжността шеф на свиленградската митница, беше в една от смените, които според прокуратурата по това време са пропускали контрабандни камиони. Ако Стефан Марашев, с около 20 години стаж в системата, не знае за тази далавера, която е изцяло в стил 90-те години и се нарича „луда контрабанда вдигната бариера” – не знам за какво става дума! Той е временно изпълняващ длъжността шеф на митница Свиленград от по-малко от месец! Преди това е бил в една от смените, които са пропускали камионите 45 дни. Знаем, че прокуратурата е изисквала през митниците проверка от турска страна за тази година и за цялата 2014 г., която може би ще установи над 150 камиона, преминали по същия начин! Въпросът е този канал откога съществува – дали от последното служебно правителство, или е работил от времето на Орешарски. Това вече е въпрос на доказване.

Какво се случва по-нагоре по етажите на митниците у нас? Имате ли данни за участието на висши митнически служители в този канал?

Не мога да твърдя със сигурност кой е вземал пари оттам. Това, което може да се каже, е, че отговорност трябва да понесат още поне 3-ма души от върховете на Агенция Митническо разследване и разузнаване и самият шеф на агенцията Ваньо Танов. Той навсякъде се хвалеше, че не могат да минават вече котрабандни камиони, тъй като той е оборудвал със скенери всичките ни граници, най-вече морските и Капитан Андреево! Е, видяхме, че те минават като на парад! В Агенция Митници и на Свиленград съществува работна група за връзка с турската страна, за да бъдат пресичани всякакви контрабандни канали. Турция е член на Европейския митнически съюз от много време. И това, че не са изисквани периодически справки за рискови стоки като цигари и горива, навежда на мисълта, че не само са нямали желание, а по някакъв начин ръководството на Агенция Митници е съпричастно към тези контрабандни канали Божидар Алексов е бил длъжен да упражнява контрол на потока от акцизни стоки и да ги следи. Под негово ръководство са и МВР, ДАНС и мобилните групи! Той не е извършил нищо, с което да преустанови този канал. По време на акцията Ваньо Танов е в Дубай на семейна почивка заедно със съпругата си и още не се е върнал...

Откъде тръгва кариерата в митниците на Божидар Алексов?

От средата на 90-те години той е кадър на Столична митница от групата на Красимир Николов. Той е видна личност в развитието на Агенция Митници. От заместник-шеф на Столична митница се издига до заместник-шеф на Агенция Митници – поста, който заема сега Божидар Алексов. И назначава като негов наставник Божидар Алексов за шеф на дирекция „Акцизи”. Красимир Николов е освободен от поста си след една акция по времето на Цветан Цветанов в складове за алкохол в град София, където на две бутилки с нормален бандерол едната беше с фалшив. Тогава Ваньо Танов издига Божидар Алексов от шеф на Дирекция „Акцизи” до заместник-шеф на Агенция Митници, въпреки че събираемостта от акцизите е много ниска.

Какви суми губи годишно България от контрабандата на цигари?

От контрабандата на цигари според нашите данни България губи на година около 1 млрд. и 500 хил. лева. Към тази сума трябва да се прибави и ДДС-то. Става 1 млрд. и 800 хил. лева на година. Половината от контрабандния поток с цигари отива към Европа, което ни пречи за приемането ни в Шенген.

Интервю на ВАЛЕРИЯ КАЛЧЕВА