1. Коя е първата жена, произвела дизайнерски парфюм? Отговорът е Коко Шанел с №5, след нея на втора позиция е Джейн Ланвин. Обаче нито Арден, нито Лаудер някога са били дизайнери на дрехи, така че Шанел си остава номер едно.

[caption id="attachment_357127" align="alignright" width="300"]Статията е написана от Жанет Стефанова - парфюмериен експерт от Parfium.bg Статията е написана от Жанет Стефанова - парфюмериен експерт от Parfium.bg[/caption] 2. Есенции от цветя, които са най-често използваните в парфюмерията? Това са роза и жасмин. Почти всеки парфюм съдържа розови и жасминови екстракти, те са скоби в палитрата на мировареца. 3. Къде е мястото, където е бил направен първият одеколон? Отговор – Първият одеколон е открит в Кьолн, Германия. Всъщност италианците твърдят, че те са били първи в откриването на одеколона, но досега Германия и нейният град Кьолн (Köln) се смятат за люлката. 4. Кой е най-добрият вариант за аромат в горещите летни дни (говорим за общите правила, а не за лични предпочитания)? Това е цитрусов или воден аромат. Ще се почувствате много по-добре, ако решите да си сложите цитрусови плодове, или вода за летните горещини. A за да се освежим напълно, бихме добавили и светлина, което се постига с флорални аромати. 5. Обонянието ни е като мускул - колкото повече го използвате, толкова по-силен и по-претенциозен става носа. По този начин се научава да разпознае смесица от аромати или концентрация на даден аромат. 6. Интересни съставки в парфюмите - В продължение на много години горещата съставка в парфюмите е цибетка, която представлява масло от половите жлези на определен вид котка. 7. Различно ухаещи парфюми - Забелязвали ли сте, че ароматите ухаят различно на различните хора? Е, парфюмеристите казват, че е така, защото химията на тялото ви може да "остави" някои нотки в аромата и благодарение на генетиката или може би това, което сте консумирали в менюто си дават отражение. 8. Къде се прилагат парфюмите? Горещите точки, върху които пръскаме аромат са тези на китките, лактите и началото на шията ви. Те позволяват на миризмата да се засили, тъй като там се усеща най-силно човешкият пулс. Докато аромата, поставен върху дрехите го прави много по- дълготраен. Обаче разтъркването на китка в китка след нанасянето на парфюма размазва и изтрива аромата. Така че, когато се прилага, не забравяйте да оставите аромата „да диша”. Правилното прилагане струва най-много за парите си. 9."Hungary Water", изработен през 1370 година, може да се каже, че претендира да е, първият парфюм, който прилича на тези, които използваме днес. Преди тази дата, парфюмите са били предимно благовонни масла и кой знае какво... Може би щяхме все още да използвате тях, ако унгарските монаси не измислили добавянето на алкохол към сместа. Този парфюм е направен за Кралица Елизабет и за да може той да има максимален ефект, е трябвало да се изпие, както и да се приложи върху тялото! 10. Жените като цяло имат по-силни усещания за мирис, отколкото мъжете. За този интересен факт няма спор, все пак жената в домакинството среща много различни миризми. 11. Хубави миризми ви накарат да се по-щастливи. Ароматът, който вдъхвате и възприемате като приятен има дълбоко положителен ефект върху настроението ви. Така че, ако обичате ванилия, сложете малко парфюмирано масло на бюрото си и може би ще ви помогне да сте бодри и да полетите малко над земята. Същото важи и за цитрусовите плодове, жасмин, или всеки друг аромат, който ви кара да се чувствате доволни. 12. Странният хранителен глад на бременните жени Това се случва, защото се изострят сетивата на обонянието. През този период носът става много чувствителен, развива се ненормално чувство за вкус, което води до странен апетит като кисели краставички и сладолед. Всъщност възприятието става с мозъка, а не носът, както си мислим първоначално. 13. Хората имат 350 функционални рецепторни обонятелни гени. Мишките имат 1300.