На този ден се роди една велика българка, поклон!

На този ден се роди една велика българка, поклон!
5 (100%) 1 vote

Навършват се 70 години от появата на уникалната Паша Христова!

Точно преди 70 г., в паметната за България 1946 г., на бял свят се появява една от най-великите жени на нашата страна, която остава вечно в историята ни. Това е Паша Христова, чиято песен „Една българска роза“ бе избрана за номер едно на цялото минало столетие, припомня Kliuki.bg.

Паша Христова е вечна!

Паша Христова е вечна!

Парашкева Христова Стефанова все още е сред най-слушаните и обичани български певици. За нея мнозина твърдят, че днес е щяла да бъде по-успяла дори от емблематичната Лили Иванова, ако не се е била случила трагедията през 1971 г.

Както е известно, Паша Христова става жертва на самолетна катастрофа в София преди 45 години. Във фаталната нощ има проблеми с лявото крило на машината. Самолетът не успява да се издигне, след което излиза от пистата и пламва в огън. Цели 30 от 73 пътници загиват. Сред тях е и 25-годишната Паша.

Но днес е денят на нейното рождение. Затова нека оставим трагедията на заден план и да се фокусираме в това, което певицата остави на България. А именно невероятното си творчество. Макар активната ѝ кариера да продължава едва 6 г., Паша Христова оставя златни български песни, за които няма срок на давност.

Историята на „Една българска роза“ е много интересна. Текстът на тази песен е написан от поета Найден Вълчев, който обаче през 1968 г. не получава одобрение за създаване на песен. Две години по-късно предлага текста на композитора Димитър Вълчев, който веднага го харесва и в главата му на момента изплува музиката. Песента е предложена за изпълнение на младата Паша Христова, която я представя на „Златният орфей“. Тогава певицата печели две първи награди. Едната е за „Една българска роза“, а другата за „Повей, ветре“.

Паша си отиде от света, оставяйки полусирак двегодишно момче на име Милен. И до днес се говори, че преди катастрофата тя е била вече напуснала мъжа си Васил, за да се отдаде на любов (забранена по онова време) с Николай Арабаджиев.

Поклон пред великата Паша Христова, която днес трябваше да стане на 70 г.!

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар