Будители срещу Хелоуин

Будители срещу Хелоуин
5 (100%) 1 vote

Будители срещи Хелоуин, предстоят няколко големи празника, известни в световен мащаб. Те са различни за християни и католици, но имат силно значение и последователи през годините. Хелоуин или в превод – маскарад се провежда на 31 октомври в англоговорящите страни и е един ден преди честването на деня на Вси светии за католиците по света. С обличането и превъплащаването в различни популярни герои от филми, приказки, митове и други, празникът се превръща в светски, в забавление за малки и големи. Естествено по този начин се популяризират и традиции и вярвания характерни за религията и общността от които произлиза празника. Днес множество хора от различни нации, религиозни общности и части на света харесват дена на Хелоуин, маски и забавления – повечето виждат само това.

От друга страна предвид факта, че в България често сме чуждо поклонници, всяка година възниква спор, а защо пък и ние с Хелоуин? реално, конфликт не би имало, ако всеки познава своите и чуждите празници, противопоставянето е винаги признак на непознаване на другото и несигурността от различното.

Ние имаме подобен празник в нашата история и бит е и кукерството – присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото. Неговото празнуване е запазено и до днес по малките населени места и се превръща в прекрасна атракция, но не е така масов и рекламиран, което среща неодобрение у част от българите.

Празниците предстоят, нека знаем повече за тях и ние

Празниците предстоят, нека знаем повече за тях и ние

Важното да знаем е, че освен маски и тикви имаме нещо още по-ценно, 1-ви ноември (Ден на народните будители), какво са будителите – може би хората, които и преди и днес ги има, са носители на желание за промяна, духовност, просвета, знание и развитие, хората, които движат историята. Нека след ден ние ги почетен подобаващо и най-вече се гордеем с тях, заслужава си! Весели празници на всички от „Клюки.бг“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

2 коментара по “Будители срещу Хелоуин”

  1. Richy

    окт. 30. 2016

    Този празник е много безобиден и идва от времената преди Христос, затова не се празнува от църквата. Деца обикалят съседите си преоблечени в костюми и искат бонбони и сладки, нещо подобно на нашите сурвакарчета. Няма място за кой знае каква борба както се вижда.

  2. фгдф

    окт. 30. 2016

    „Патиланско Царство“ от Ран Босилек чели ли сте? 🙂 И там играят с тиквени фенери. И баба ми като малка е правила тиквени фенери. И нас с братовчедите научи. Но ако на някого помага да отрича българските традиции в името на патрЕотизма – прав му път.

Добавете коментар