СКАНДАЛНО! Пробутват опасна домашна ракия за Коледа

СКАНДАЛНО! Пробутват опасна домашна ракия за Коледа
5 (100%) 1 vote

Пишман търговци продават спиртни отрови за уж топ качество алкохол, стотици са натровени

Опасни пластмасови туби със съмнителна течност под етикета „домашна ракия“ се продават масово по пазари, по зимните курорти, по заведения и кръчми в разгара на коледното пазаруване, съобщи в. „Уикенд”. От отровната уж домашна ракия вече има оплаквания от наши и чужди туристи. Оказва се обаче, че зад етикета „домашно” всъщност се произвеждат в огромни количества спиртни отрови. Клиентите се оплакват от силно главоболие, гадене и общо неразположение след консумацията на такъв уж традиционен и с топ качество български алкохол.

rakia

Според различните производители нелегалното производство на алкохол у нас варира между 50 и 70 на сто. Само около половината от произведеното грозде и плодове се преработват от легалните фирми, останалото поема в неизвестна посока. Ясно е, че количествата, за които няма данни накъде потеглят, се преработват в нелегални казани. Ментетата домашна ракия се продават навсякъде: по зимните курорти, чалготеки и нощни клубове, кръчми и т.н. Това не е тайна за никого. Почти всеки втори литър ракия, произведен в държавата, е от казан със съмнително качество, твърдят от бранша. От общо 9000 малки обекти за дестилиране, 7 414 са нелегално работещи. Тяхната продукция надвишава в пъти тази на легалните производители, но е прикрита зад етикета „Домашна“ и трови народа.

rakia1

Нелегалната ракия може да се окаже и смъртоносна. Не са редки случаите на отравяне с метилов алкохол вследствие на консумация на нелегално произведен алкохол, признават токсиколозите. Регистрирани са и десетки случаи с фатален изход. Проблемите с уж домашната ракия се крият в това, че се прави от всякакви прогнили плодове, мухлясали компоти и сладка – всичко, което може да вдигне алкохолния градус. Не се спазват никакви производствени изисквания и има опасност от отделяне на метилов спирт. Той може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт. Над 20% от смъртните случаи от алкохол в токсикологиите са именно от отравяне с некачествени ментета домашна ракия. Само през декември 2015 / януари 2016 нелегално произведена и закупена като домашна ракия уби над 10 души. Статистиките за смъртността от некачествена наливна ракия, търгувана като домашна, взимат над 500 души всяка година.

rakia2

Само за последния месец и половина митничари са хванали 3,7 тона опасна домашнярка. Последните случаи са от Нова Загора, Червен бряг и Лом. В началото на декември митничари разкриха нелегален склад за алкохол в стопански двор на входа на Нова Загора. Иззети бяха 1893 литра алкохол с неясен произход в бутилки и бидони. Имало и варели от по 50 и 60 литра с монтирани кранове към тях за пълнене на бутилки. В края на ноември близо 1500 литра нелегален алкохол в пластмасови туби, бутилки и бидони задържаха митническите служители към Митница Свищов. Митническите служители установяват, че физическо лице съхранява в дома си и в друг необитаем частен имот общо 246 пластмасови туби, бутилки и бидони с различна вместимост от 0,5 до 70 л, пълни с общо 1491 литра течност – безцветна и кафеникава на цвят, с мирис на алкохол. Малко по-рано същия месец в района на Дунав мост 2 Видин – Калафат, мобилен екип на Митница Лом спира за проверка товарен автомобил с българска регистрация, превозващ ароматизатори и строителни материали. Митническите служители извършват проверка и на едно от палетата. По документи в него има кофи с воден разтвор на импрегниращ грунд. При отварянето й от една от кофите вместо грунд п

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар