Интересни факти за букмейкърските къщи

Интересни факти за букмейкърските къщи
Гласувайте за статията

Спортните залози винаги се въртят около числата. Сумата, която сте заложили, сумата на печалбата, коефициентите на даден пазар, както и многобройните статистически ресурси, които опитните играчи винаги проверяват преди да направят залог.

В този ред на мисли можем да включим и числата на заложените суми, които генерират залозите на спортни събития.В България официална статистика за това няма, но само в Обединеното кралство, например, всяка година букмейкърските къщи печелят повече от 14 милиарда паунда, като тенденцията е с всяка година тази сума да нараства с около един милиард. По-този начин, букмейкърската индустрия е по-доходоносна дори от музикалната индустрия, която годишно изкарва около 12 млрд. паунда. И това е само малка част от тези между €600 млрд и €1 трилион, които се залагат в световен мащаб всяка година.

Докато много индустрии се мъчат да оцелеят в дигиталната ера, то индустрията на спортните залагания процъфтява с все по-голяма сила, като новите технологии улесняват максимално процеса и правят проследяването на даден мач и залагането на неговия изход по-лесно от всякога.

Променящият се пейзаж на спортните залагания

Залозите на спорт не винаги са били такива, каквито ги познаваме днес. Те са част от множество култури още от дълбока древност, като историческите данни сочат, че залагането на различни спортни игри е било важна част от спортния свят на Древна Гърция, а множество данни показват, че те са се зародили и много преди това.

Спортните залози са се променяли драстично многократно през вековете поради много различни причини, но със сигурност нищо не ги е променило повече от развитието на интернет технологиите и създалата се възможност да се поставят залози директно от компютъра, а днес и от смартфоните и таблетите.

След като софтуерът за онлайн разплащания навлиза на пазара, хазартните оператори бързо виждат откритата възможност и до 1997 г., само три години след създаването на първия хазартен сайт, на пазара има вече повече от 200 сайта, предлагащи различни видове хазартни игри, включително казино и спортни залози, а днес вече броят на подобните оператори наброява няколко хиляди и дори няма официална статистика колко точно са те.

Статистика има обаче за това, че всяка година повече от две трети от мъжете и половината от жените в Европа са поставили поне един залог през изминалата година.

Букмейкърската индустрия в България

Днес, броят на българските оператори на спортни залози не е чак толкова голям, но пък за сметка на това броят на залагащите е изключително голям.

Еврофутбол е най-старият частен букмейкър на българския пазар, а собственост на същата компания е и най-големият онлайн букмейкър от България – Efbet, който има сериозна посещаемост и от граждани на много други европейски страни. Заедно с Efbet, лицензирани български сайтове за спортни залози от Държавната комисия по хазарта са още Winbet и букмейкъра на Националната лотария. С лиценз разполагат и някои от най-големите световни букмейкърски къщи като Bet365 и Betfair.

Много повече пък са българските сайтове като Fbet.bg, които са посветени специално на спортните залагания и се опитват да образоват играчите по въпросите, свързани със залаганията.

На кои спортове се залага най-много?

Докато в началото на 20-ти век отговорът на въпроса на кой спорт се поставят най-много залози в Европа би бил конните надбягвания, то днес отговора е съвсем друг и той, разбира се, е футбола. Над 37% от всички поставени залози са на футболни мачове, следвани от конните надбягвания и тениса.

Естествено, големите модерни букмейкъри предлагат и залози на редица други спортове – заедно с най-популярните спортове като баскетбол, волейбол, хокей на лед и т.н., те оферират още и нетрадиционни игри като банди, дартс и електронни спортове.

Конкуренцията сред букмейкърите е толкова голяма, че за да изпъкнат пред конкуренцията операторите предлагат и т.нар. “Специални залози“. Например, в момента клиентите на Efbet могат да залагат за това как ще се казва третото дете на Кейт и Уилям.

Социалната роля на букмейкърските къщи

Разказахме ви за огромните печалби на букмейкърските къщи, но не може да не се спомене и приноса им за развитието на спорта.

Голяма част от отборите по света имат за спонсори именно букмейкъри, както и цели лиги – италианската Серия А, например, е спонсорирана от руски букмейкър. Елитният английски Стоук Сити дори е притежаван от букмейкърска къща.

В България приноса на бетинг компаниите е дори още по-голям – 11 от 14-те отбора в Първа професионална лига имат за основен спонсор букмейкърска къща.

Букмейкърите се намират в изключителен подем и по всичко личи нямат намерение да спират до тук – прогнозите са, че през следващите десетилетия ще се увеличава още повече броят на букмейкърските къщи на пазара, ще набъбне броят на залагащите, а заедно с тях оборота и печалбите на букмейкърските къщи.

Това е процес, който не може да бъде спрян, а там, където се опитват, претърпяват огромен крах. В Съединените щати, например, залозите са забранени в 49 щата, но въпреки това проучванията показаха, че на изминалия наскоро Супер Боул американците са заложили повече от 4,5 млрд. долара в нелегални букмейкъри.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

5 коментара по “Интересни факти за букмейкърските къщи”

 1. Боби

  юни 12. 2018

  Свободния пазар при залагането е толкова важно, колкото при всичко друго. Така се дават повече опции на потребителите. Истината е, че хората винаги ще намерят начин да заложат. Важно е ѝ обаче да могат да го правят по интелигентен начин и да залагат неща, които могат да си позволят за загубят.

 2. Хазарта е сложна работа. Всеки си мисли, че разбира от залози и прогнози, но това съвсем не е така.

 3. Ефбет познавач

  окт. 26. 2018

  Букмейкърските къщи са си екстра. Защо плащат такива скъпи лицензи…. Защото имат много големи печалби от простите играчи.

 4. miroslav Ivanov

  Ное. 09. 2018

  От малък залагам къде ли не. Всички са едни и същи, важното е да си добър и да усещаш нещата . Аз залагам в betfair, но имам акаунти на ясякъде.

 5. Филип

  май 12. 2020

  Хазарта е наиситна е много сложна работа и всеки си мисли, че разбира от залози и прогнози! 🙂

Добавете коментар