Венци Мицов изкърти: Живеем в поп-фолк страна! Песента на Антонина не е провокация, а чалгия (Още от коментара)

Венци Мицов изкърти: Живеем в поп-фолк страна! Песента на Антонина не е провокация, а чалгия (Още от коментара)
Гласувайте за статията

Венци Мицов направи убийствен коментар за скандала с Антонина и Вапцаров!

От няколко дни гърми скандал в публичното пространство. Защото чалгарката Антонина си позволи на омаскари едно от най-нежните стихотворения на Вапцаров „Прощално”. Венци Мицов изкърти с думите си и ни накара да се замислим сериозно:

„Гледах репортажа на Нова, посветен на фолкпевицата, изрецитирала Вапцаров върху така характерния за българската музика макам хиджас и полегнала върху разголен и епилиран момък.

Венци Мицов с каментар-трепач

Имам няколко забележки по темата:

1. Към водещата – не,

госпожо водеща, поп – фолка не е субкултура. Той е мейнстрийм. Достатъчен е факта, че в сутрешните блокове, в съботно – неделните ви предавания и така нататък можеш да попаднеш не с изпълнение на струнен квартет от Шостакович, а с рецитиране на Вапцаров в скромно облекло е категорично доказателство на тезата ми.

Но ако не вярвате,

да допълня, че някои от комерсиалните телевизии у нас излъчват цели поп – фолк масиви по празниците, щото, нали, трябва да се подкрепя българската музика…па макар и създадена по модел на анадолският импресионизъм.

2. Към поетесата – с цялото ми уважение към вас

но начинът, по който се води тоя разговор за изкуството като някаква свещенна крава, отблъсква младите.

Говорете интересно за изкуство. Разказвайте истории. Говорете на езика на съвремието и ви гарантирам, че ще увлечете поне 10 души за каузата. В противен случай певицата Антонина ще спечели и след 30 години „Вяра“ на Вапцаров ще е известна като „текст за песен на Антонина“.

3. Към певицата – не,

скъпа ми Антонина, това не е провокация. Това е най – обикновена мазна чалгия, в която вие показвате отлично тяло, младежът до вас – също, но песента е пълна скука. Изсвирена на хитър – петър, някакъв „Korg pa“ еди колко си патерн с аналогово соло, напомнящо зурна.

Върху тоя фон и Бодлер и Аполинер да рецитирате, и те ще се превърнат в чалга.И не, Вапцаров не са го обесили. Но това е друга тема, свързана с българското образование.

4. Към медиите – скъпи медии.

Това, че отразявате музиката само когато има скандал, няма да го коментирам.

Нито ще коментирам един показателен случай, в който родители на деца с увреждания са търсели ефир в едно от предаванията в комерсиалните телевизии, а редакторите на предаването са попитали дали има бити подобни деца, и че, ако няма, не е интересно за ефира.

Но не мога да не кажа, че в случая певицата Антонина си е научила урока отлично и по тоя начин тя влезе в новините и коментарите на всичките ви предавания.
С вашите камъни по вашата глава.

Но после не размахвайте пръст и не търсете вината за опростяването само в училищата и само в учителите, щото, за разлика от тях, вие вземате многократно по – високи заплати.

5. Към онези, които искат да забраняват песента… Ами не, няма да можете. Давността на авторските права е 70 години. Говори се за увеличаване на давността, ама още не се е случило.
А ако искате да забранявате всичко,

което не ви харесва, то тогава защо се борихме за демокрация?

Не, песента на Антонина трябва да я има. И тя трябва да се превърне в паметник на лошия вкус, възпитан и култивиран в последните 30 години, в които всички пестят от култура, образование, наука…
А към един виден радетел за забрана на песента – уважаеми господине, вие, като член на комисиите към НФ „Култура“ да не би да финансирахте нещо, което се различава от чалгата особено?

6. И накрая към махащите с пръст

в социалните мрежи – уважаеми приятели. А когато се възторгнахте от „Мотел“ на Азис не ви дразнеше поп – фолка, нали? Щото Азис според вас възпявал „интеграцията и либералните ценности“?

Сега си мълчете,

защото двойния стандарт ви е присъщ, ама аз, за съжаление, имам памет. За другите не гарантирам, но аз помня.
Живеем в поп – фолк страна. Медиите са поп – фолк. Политиката е поп – фолк. Дори и опозицията е поп – фолк.

Половин час Нова ни занимаваше с кръчмарско – чалгаджийски скандали между Марешки и патриотите. Не съм сигурен кое е по – нелепо – песента на Антонина или обществено – политическия живот у нас. Това поискахте – това получихте.

Сега имаме две опции – или бавно и постепенно да започнем да градим новата си култура (и ако може без псевдограждански проекти на Кьосев), или да се запасим с много салфетки и да гласуваме с тях на следващите избори…“, написа Венци Мицов.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар