Милена Фучеджиева даде добър урок на нашего брата!

Писателката Милена Фучеджиева изнесе "открит урок" на много българи, считащи, че са центъра на Вселената и всичко трябва да им бъде поднесено на тепсия. Ето как ги "нахрани" авторката. Може да си водите и записки: [caption id="attachment_407533" align="alignright" width="300"]Милена Фучеджиева Милена Фучеджиева отново директна, остра и на място[/caption] "Кратък урок за който открие себе си... Отнасяш се приятелски към приятел/ка и предлагаш работа, той/тя отказва. След трескаво пресмятане и негативно обсъждане на тези, които в момента им плащат, вижда им се повече работа, по-малко кинти. Леко си смутена заради плюенето по настоящия работодател, защото си достатъчно умна за да знаеш, че щом него го плюят, ти също ще бъдеш плюта, няма съмнение. Преодоляваш заради хипотетично приятелство тази неприятна констатация, и след време им казваш, че можеш да ги вземеш за друга работа, с повече кинти. За секунда се питаш дали не си глупава, щом вече си имала съмнения, но надделява симпатията. Пак има обсъждане на този и онзи колко не са пичове, а ти явно си глупава и ги помолваш да те свържат с някого, извън работата, която им предлагаш понеже си глупава. Те забравят. Замисляш се дали ти трябват хора, които те смятат за глупава още преди да си ги взел на работа. И установяваш, че не искаш да си глупава и не ги взимаш на работа. взимаш други. Онези спират да те "лайкват" във фейсбук.

Абе ало, никой не ви е длъжен бе. Човек е съвкупност от качества и недостатъци. Никой не ви иска недостатъците. Всичко е тест. Всичко има значение. И никой не се е родил научен, нито писател, нито сценарист.

Пък и талантът ви хич не е нито сигурен, нито така ясно изразен, че човек да не се почувства глупав когато се откаже да ви вземе на работа. Когато израснете и се докажете не само с всеядна публика, която се хили на подаден пръст и става на крака на всякакви глупости, тогава вероятно вече и ще знаете, че никой не ви е длъжен. Не защото светът не е справедлив, а именно, защото има известна справедливост - и тя се нарича професионализъм. Той е във всичко. Дори и в това да не пресмяташ взискателно колко ще взимаш преди изобщо някой реално да знае, че изобщо имаш нещо смислено за продаване. Културата на работните отношения е взаимна. Когато искаш нещо от някого, за да го получиш по-скоро първо ти даваш. И не искаш първо да получиш. Мда", категорична е Милева Фучеджиева.