Соня Колтуклиева с открито писмо до омбудсмана Мая Манолова! (проблемът с Кулата ескалира – виж тук)

Соня Колтуклиева с открито писмо до омбудсмана Мая Манолова! (проблемът с Кулата ескалира – виж тук)
Гласувайте за статията

Соня Колтуклиева изпрати открито писмо до омбудсмана Мая Манолова!

Журналистката Соня Колтуклиева излезе с открито писмо до омбудсмана Мая Манолова. А причината за него е ужасът при движението на Кулата-Промахон, който датира от дни. Ето цялото писмо на Колтуклиева и истината за огромния проблем в района:

Соня Колтуклиева

Соня Колтуклиева беснее по проблема от дни

Уважаема г-жо Манолова, Обръщам се към Вас по повод на проблемите на Кулата-Промахон. Които, поради липса на политическа воля и заради професионално нехайство, периодично превръщат българо-гръцката граница в зона на бедствия, доближаващи се до хуманитарна криза.

В петък, 8 юни, чрез социалните мрежи и медиите се обърнах с апел към министър-председателя, към лидера на най-голямата опозиционна партия, към институциите да се помогне на бедстващите шофьори. След намесата на премиера Бойко Борисов опашките, стигащи от Сандански до Кулата, бързо намаляха.

От вчера положението е отново същото. Днес, 11 юни, около обяд, опашката от българска страна стигна до село Марикостиново. Обаче, ще нараства бързо, защото в понеделник сутрин обикновено камионите товарят, сетне тръгват към границата.

Проблемът не е в ремонтите от гръцка страна, както се оправдават българските служители пред българските медии. Проблемът е в “кантарджиите”, служителите на Агенция “Митници”, отдел “Пътни такси”.

Те проверяват много дълго камионите, съставят актове и, според шофьорите, това е рекет на някои от служителите – за да им дават пари и чак тогава да минават по-бързо. Проверките на един камион продължават от 30 до 50 минути.

Няма друга граница в рамките на ЕС, на която да се проверяват абсолютно всички камиони, това се прави на случаен принцип. Освен това, на граничен пункт “Кулата” не се отделят пълните от празните камиони в отделни потоци.

От Гърция към България колоната се движи нормално, от България към Гърция са километрични опашки. Днес отново обезпокоих премиера по проблема Кулата-Промахон.

Обяснението, което са му дали на него от Агенция “Митници” е: “технически проблем с единия кантар на Кулата. На място работят IT специалисти и до два часа ще решат проблема“.

Защо техническите проблеми на тази граница валят като кален порой вече десетки години?! Защо не се инвестира в надеждна програма и в ефективна поддръжка?! 12:48 ч., опашката вече е от 140 автомобила на българска територия. Положението става все по-лошо.

Уважаема г-жо Манолова, Драмата със затрудненото преминаване на камионите не е лична драма само на шофьорите и превозвачите. Тя води до фалит на фирми от региона.

До затваряне на предприятия в цялата страна, защото не изпълняват навреме договореностите си за доставки или не получават необходимите им доставки.

Моля за Вашата намеса, според възможностите и компетенциите на Националния омбудсман! С надежда: Соня Колтуклиева“, пише в писмото на журналистката.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар