Писателката Милена Фучеджиева с откровено и разтърсващо признание от Щатите!

"Пак съм тук. При детето ми. Завинаги щастлива заради реализираната ми мечта, която дядо ми не успява да реализира на крехките си 15 години. Ако беше стигнал до Ню Йорк, мен нямаше да ме има. Бившият ми съпруг нямаше да може ден след 10 ноември в истерия да ми крещи, че съм дъщеря на комунист и за нищо не ставам. [caption id="attachment_410418" align="alignright" width="300"]Милена Фучеджиева Милена Фучеджиева отново се върна в Щатите[/caption]

Явно неразбрал, че до 10 ноември също бях дъщеря на комунист. Г-жа Берберян нямаше да може да се опитва да играе срещу мен и родовата ми памет анти-комунистически тенис.

Без да си дава сметка, че кортът е едно, а мачът с думи е друго. Всякакви безгръбначни нямаше да могат да се упражняват в демокрация на мой гръб.

А аз щях да съм лишена от възможността да познавам два свята като себе си. И да знам, че единият не може без другия.

Нямаше и да знам и реалната цена на свободата. Цена, която мекотелите не смятат, че имам право да плащам. Но аз съм я платила и Америка ми е дала касова бележка. Докато българия тепърва се учи на щастие в свободния пазар.

И понеже винаги съм била в крак с времето - и обичам да живея опасно ;) - този път пътувах до америка с аерофлот. предлагаха най-добрите цени и след дълго двоумение си казах, ще вървя по стъпките на тръмп, каквото и това да означава :

А то означаваше полет от София до Москва, а после до Ню Йорк в нови самолети, любезни екипажи и много добра храна по предварителен избор, който направих в сайта на аерофлот. Възможностите са кашер, халал, без сол, без въглехидрати, азиатска, индийска, а аз избрах руска от любопитство.

Менюто им е наистина добро за обикновена класа пътешественик. Проблемът обаче е, че в презокеанския полет почти не пускаха климатик. На шереметиево нямаше климатик също освен в една зона. обиколих го почти цялото, защото имах време между полетите. Количеството Шанел и Диор е неописуемо. Ако съдим по летището, всички рускини би трябвало да не стават и лягат без шанел и диор.

В отново руския ресторант в който седнах с идеята да ям пелмени примерно, си поръчах азиатска супа. поисках люто и ми донесоха бутилка табаско. На касовата бележка пишеше - 10 гр. табаско 0.90 рубли, което означава 0.14 цента в долари. Не ми е за 14-те цента, а за хората, които ти искат 14 цента докато летището им е залято само със западни стоки. И в "лафките" им няма нито едно списание или вестник на английски. путя е хитър, ама ние не се връзваме, а само прелитаме.

Другото хубаво в самолета беше, че дават чехли, маска за сън, паста за зъби и четка. тези неща отдавна изчезнаха в западните авиолинии. и огромно количество филми заедно с цели сериали. Пътят ми мина поносимо благодарение на сериалите. изгледах и новата лара крофт. Още не съм забравила анджелина джоли - и викандер е сладка и симпатична, но...

Втори път едва ли бих минала през москва заради климатика и 14-те цента, освен ако отново не ме съблазнят с уникални цени. Бизнес не се прави така. На следващия ден хукнах да си оправя шофьорската книжка, което ми даде възможност да водя дълъг и приятен разговор в dmv с непозната жена и една черна полицайка. Говорихме за климата, за земетресенията, за документи, за какво ли не, и не усетихме опашката.

Тази непредубедена непринуденост в американците е нещо, което се надявам да съм научила и да показвам в общуването си поне малко. Заради нея ги обичам много. И тя ми липсва в България, където моята главна цел и задача е когато покажа непредубедена непринуденост, да съм сигурна, че всичките ми аларми и защити срещу ядрена атака са включени.

Вчера се разходих из macy's, където нямаше почти жив човек, а количеството стоки на безумно добри цени е океан. И в тайландския ресторант ядох чудесно зелено къри, салата и дъмплингс плюс кола за $10, без да ми искат 14 цента за лютия сос. Обслужват те усмихнати, възпитани хора, а не сърдито рускинче с желязна физиономия така позната ми от едни минали времена.

Свободна европа е добре дошла в бг заради путя. А аз чакам да разбера каква е по-голямата игра. американската икономика е във възход и въпреки безумията на тръмп той е с висок рейтинг. Изборите през 2020 г. ще са истЕрически.

Ако джо байден се кандидатира, с тези икономически показатели, тръмп ще го бие "като маче у дирек" (ужасяващ израз), и ел ей, ню йорк и сан франциско ще трябва да се пренесат в канада наистина. А аз ще продължавам да смятам, че и това ще мине", казва Милена Фучеджиева.