Николай Бареков направи неочаквани разкрития за Ботев- Пловдив!Николай Бареков взриви феновете

на Ботев-Пловдив. Преди часове той направи разкрития за Канарчетата и сподели неща, за които мнозина пловдивчани не са и предполагали. Ето какво разказа: [caption id="attachment_410557" align="alignright" width="960"]Бареков Бареков с разкрития за Ботев-Пловдив[/caption] "Няколко думи за моята история с Ботев Пловдив. Ще оставя размислите за вас, феновете на този велик, но наистина лишен от късмет и височайша подкрепа клуб. Баща съм на трима български сина. И тримата, макар родени в София, са фенове на великия Ботев също като мен, като дядо си, прадядо си и своите прадядовци, които са ходили на Колежа за ритане на топка и за пързаляне по ледена пързалка още преди 9 септември 44 -та година.

Израснал съм в Съдийския квартал на метри от Колежа и бягах от час в “Душото” да гледам Пашата, Пехливанов, Коцето и Зехтински през 80-те. Освен това тримата нови Барековци, пето поколение ботевисти, са свързани с Ботев и по кръвна линия чрез пра, прабаба си Мария Барекова, племеница на даскал Ботьо Петков от град Калофер , баща на великия поет и революционер Христо Ботьов.

Толкова за моята връзка. Повечето факти са ви ясни. Преди десетина години бях в основата на опита за прогонване на злощастния собственик Христолов. Насред ужаса от пропадането на тима платих от джоба си масрафа и залата по първото събиране на феновете в хотела на Иван Тотев “Империал”, неформално поставило началото на Сдружението, което спаси и пренесе достойно за вековете идеята и името Ботев. Беше 31 януари 2010 година. Нямам спомен Палийски да е присъствал сред стотиците събрани ботевисти. Още тогава декларирах пълното си нежелание да участвам пряко в делата на клуба. Аз съм фен, обикновен фен от трибуните. Организирах среща в МС между премиера Борисов с ветераните на клуба начело с Бакалов, Пашата и Чико през 2010 година с цел ходатайство за намиране на нов собственик и спасение от фалит. Година по-рано по моя инициатива пред премиера Борисов държавата върна стадиона на Колежа на Общината и оттам стартира процеса на концесията и връщането му на ФК. Убедих през 2010 в лични разговори тогавашния банкер и изявен цесекар Цв. Василев да инвестира във футболен клуб Ботев и в изграждането на нов стадион. На едната от срещите в качеството си на ресторантьор от Черноморието господин Ангел Палийски осигури пресен калкан, тартар от сьомга и морски дарове буквално пред вратата (не беше допуснат по-навътре) на вилата на банкера в Созопол, с което определено аргументите натежаха в наша полза. Дано това не са били и единствените благотворителни жестове към клуба на сегашния “президент”.

През 2011 и 2014 (малко преди фалита на КТБ) отказах напълно категорично и двете предложения на мажоритарния собственик да поема поста президент на ФК Ботев. Както казах и на него, моята роля в клуба е на трибуните като редови фен. Любовта не се нуждае от постове и пари.

Пък и има една стара английска поговорка, че един джентълмен може да стане за резил само, ако оглави любимия си футболен клуб. Далеч съм от кухнята по върховете на ФК Ботев от пет години. Но като фен съм силно притеснен. Липса на яснота за стадиона, базата и бъдещето на футболистите и ДЮШ. На практика Ботев няма собственик, а само някакъв вечен кандидат за такъв. Сватбата се отлага вече трета година. Момата или младоженика нещо не са по реда си. То женихът нещо няма и особено желание да се нагърбва с непосилна задача. Треньорът Николай Киров - Белия, донесъл Купата след повече от половин век очакване, казва неща, които изобличават празните приказки на така наречения “президент”. Знам, че тази истина беше неизказана публично тайна в треньора ни поне половин година. Цялата работа откъм шапката на клуба над треньора мирише на гнило чак извън страната. Факт е, че феновете вече имат доверие само и единствено на треньора, а срещу Палийски е настроена цялата мислеща жълто-черна общност. Феновете не приемат неговия манталитет за съответстващ на джентълменските принципи в най-стария български клуб. На практика никой от хората, които дърпат конците, не е вкарал и един личен лев в Ботев Пловдив. Ако е обратното, нека да покаже бележка или касов ордер. Аз още пазя моя от хотела на Тотев. Последно господинът с ресторанта се хвалеше пред мен, че дал някаква косачка за тревата. Аз имам две вкъщи, ако има нужда ще ги пратя до Коматево. Без да вдигам шум, защото обратното издава ниво. Още по -напрактика реално клубът се управлява от един бивш сервитьор и от едно студио за татуси.

Над тях сигурно е още по-зловещо.... само, че кой им плаща заплатите на професионалните фенове и на професионалното ръководство? Тъпо, но факт. Кой е “футболният” човек в ръководството, който има интелекта да “чете” футбола и потоците от пари в него едновременно? Има ли необходимото образование и капацитет? Ако е мистър Палийски, това е пълен абсурд и гавра с традициите на Ботев и съвременните футболни методи. Каква стратегия, какви инвестиции, какви пет лева!? Имам чувството, че самото “ръководство” намира препитание и издръжка от клуба вместо да дава пари от джоба си, каквато му е задачата.

Въртят се около Коматево и Колежа като кебапчийски котараци пред шкембеджийницата на Сточна гара. Времената от безвремието на Христолов се завърнаха с пълна сила, но вече под въпрос е и част от основната идентичност на клуба - Колежа. Има ли публичен отчет за феновете как се харчат парите от билети, телевизионни права, евротурнири, спонсори, трансфери? Спонсорските “на ръка” от определени места отчитат ли се в счетоводството на клуба и по какво перо минават? Има ли ги отразени в балансите? Пред НАП и БФС? Има ли нови дългове под формата на премии, комисионни, задължения към други клубове? Парите от благодетели като заеми ли се осчетоводяват или като дарения? Законът не толерира данъчно второто, поради което се съмнявам. С какви пари по произход се плащат месечни възнаграждения на някои от феновете, превърнати в преторианска гвардия на “президента”? Тези въпроси крещят за отговор и кънтят сред истинските привърженици, които не желаят Ботев да се управлява с мазен халваджийски тефтер като капанче за цаца от Слънчака. Чуват се грозни приказки за черно тото и за обвързаности на “ръководството” и разни измекяри около него с футболната мафия в и извън БФС. Мачът със Славия от полуфиналите тази година беше червената лампичка. Надявам се да не съм наранил нечие его с тези думи. Ако съм нанесъл личен дискомфорт на феновете като мен, съжалявам още повече. Но време е да се започне отново и все отнякъде. Началото на 21 век се оказва време за изпитание за великия Ботевъ. Поне да си кажем истината помежду си, за да изясним кой кой е и за какво се бори около любимия клуб. Ботев в велик, Ботев е любов, Ботев е мъка и сълзи, а не куче-касичка или друг тип касичка за пишман ботевисти", разказа Бареков.