Неделя Щонова не пропуска да обяснява за ползата от движението!Д-р Неделя Щонова обясни

как да живеем до 100 години като тренираме тялото и мускулите си. Знаем, че тя е яростна привърженичка на спорта и всички видове движение. А съветите, които даде днес, са повече от ценни. И много лесни за изпълнение: [caption id="attachment_412069" align="alignright" width="243"]Неделя Щонова Неделя Щонова разкри как да тренираме правилно[/caption] "Гъвкави, но с твърди принципи! Има една ключова дума в по-късните трудове на Моше Фелденкрайс - физик, инженер и майстор по джудо. Осъзнаване.

Методът Фелденкрайс изследва биологичните и културни аспекти на движението. Известен е още като „умният", осъзнат подход към човешкото движение. Цели да разгърне пълния потенциал на всеки от нас. Преподава се в два формата: Осъзнаване чрез движение Функционална интеграция

Разработен е от д-р Фелденкрайс като средство за провокация към нервната система, отново да използва онзи креативен начин за учене, така присъщ на децата, който обаче впоследствие, ние нехайно изоставяме. Този метод ни организира да се движим по-прецизно, по-ефективно, но най-вече с лекота и гъвкавост. Защото. Осъзнаването и овладяването на кинестетичното познание, вслушването в себе си, умението за контрол над движенията, плавното, отмерено, овладяно осъзнаване на мускулния баланс, тонус и изобщо усетът за всичко, което се случва с тялото ни в пространството, помага да живеем по-добре. И е една голяма част от пътя на усъвършенстването. Всяко усилие, отдаденост и осъзнаване, всяка фина поредица от движения, които нежно подобряват нашата гъвкавост, координация, сила, баланс, организират личността по различен начин.

Мозъкът и тялото са здраво свързани и комуникацията е двустранна. Физическият опит и кинестетичната интелигентност въздействат върху нервната система и повлияват интелекта. Усъвършенстват ни емоционално.

Нашият Аз-образ не е статичен, а пластичен. Ние сме ваятели. И в хода на времето корекцията на движенията е най-доброто средство за самоусъвършенстване, което според Фелденкрайс няма предел. Всеки урок по осъзнаване чрез движение, цели да вникнем в обичайните си невромускулни модели, скованост, блокажи и да се обогатим с избор на нови начини за баланс на тялото, като същевременно усилим чувствителността към движенията. Горещо препоръчвам тази съзнателност чрез движение. Прочетете за метода. А и Фелденкрайс казва: „Ако знаем какво правим, ще правим и каквото искаме. И винаги е по-добре да учим, отколкото да се лекуваме". Ето сега, отивам в Мюнхен на страхотен конгрес по кардиология. И ще ви разказвам много за новости и препоръки. Европейският конгрес по кардиология - Мюнхен, Германия - е най-големия научен форум в света! Така че, "Духът на здравето" се завръща в ефир на 4-ти септември с изключително актуални новини и изненади. За мен това е 19-ти пореден ТВ сезон. Да, с дисциплина животът е прекрасен! Но само грижата за ума и "нещата от шията нагоре" не стига. Това е фундаментално ми разбиране. Грижата за нашите двигателни модели, образованието на тялото, вниманието към гръбнак, мускули, сухожилия е също толкова важно нещо! Само така се задълбочава самоусъвършенстването. Другото е еднопистова опция. Много често ме питат - как се грижа за тялото си? Като първо - винаги при възможност - с дъщеря ми. Прекрасно е да тренираме заедно и да правим едни и същи неща.

Второ - изключително уважавам грижата за гъвкавост на тялото. И скачането на въже като кардио дейност. При интензивното скачането си представям, че имам крила и летя.

Харесвам атлетичните качества. Правя кардио и силови тренировки. Обаче нищо не ми носи такава виталност и енергия, както грижата за гъвкавост. Гъвкавостта е съвкупност от морфо-функционалните свойства на нашия опорно-двигателен апарат. Определя степента на мобилност в различни звена. Мери се с амлитуда на движенията. Мисля, че бавната, контролирана, нежна грижа за биомеханиката във всяка една наша малка и голяма става, това да даваме бавно, фокусирано внимание на мускулно-скелетната система с идеята за еластични, здрави мускули, защитени и “смазани” стави е страхотно нещо. Еластичността на мускулите и сухожилията подобрява координацията, кръвообращението и лимфния дренаж. А и мисля, че грижата за всеки допълнителен градус гъвкавост, вкарва много прецизност и такт в житейския ни подход. Да...

Джоузеф Пилатес казва: - Ако си на 30 и гръбначният ти стълб е скован, значи не си млад. Но ако на 60 си "отгледал" подвижен и гъвкав гръбнак - побеждаваш годините. Да имаш един стабилно перпендикулярен на земята гръбнак е прекрасен и деликатен начин за преодоляване на гравитационните сили.

Гравитация в комбинация с обездвижване, скъсява междупрешленните пространства, което винаги е предпоставка за дискомфорти, отложени напред във времето! Мускулите ни трябва да работят, за да поддържат тялото изправено. Трябва и да релаксират. Haпpeгнaтитe мycĸyли са пo-лoшo снабдени с ĸиcлopoд и в тях се пoвишава cъдъpжaниeто нa отпадни пpoдyĸти от oбмянa нa вeщecтвaтa. Кондиционираните, здрави, дълги, гъвĸaви мycĸyлитe ca много пo-мaлĸo пoдaтливи нa тpaвми и в тяx pядĸo възниĸвaт бoлĸи. Пожелавам ви добра стойка! Стабилно перпендикулярен на земята гръбнак. И активна гъвкавост. Разбира се, нежно, внимателно и без претрениране! Лошата стойка води до претоварване на определени мускулни групи и проблеми в различни части на тялото. Над 80 % от болките във врата и гърба са резултат от неправилна стойка и занемарено отношение към гръбначния стълб - или както йогите го наричат - магистрала на централната жизнена енергия. Така че, "Атлас изправи рамене"! Според древна индийска пословица истински гъвкавият гръбнак е залог за дълъг живот. Лошата стойка е стрес за тялото! И плитките вдишвания са най-малкия проблем. И още, когато тялото е радостно - депресия, стрес и лоши мисли се разкарват бързо! Изобщо наличието на резервна, активна и пасивна гъвкавост е само от полза. И никоя закостенялост не е полезна - нито физическа, нито душевна, нито мисловна", обяснява Неделя Щонова.