Без глоба за „Господари на ефира“ от Нова тв

Без глоба за „Господари на ефира“ от Нова тв
Гласувайте за статията

Продуцентите държат в шах частната медия, закъсала за финансови приходи

Медийното торнадо, което се завихри с „Господари на ефира“ през последната седмица, помете рейтинга на пробутваната за хитова продукция в портфолиото с предавания на Нова тв. Симулацията на насилие, режисирана и изиграна от репортера Димитър Върбанов срина като домино градения с години имидж на формата за тв гафове на братя Халваджиян.

Издънката на кореспондента от Велико Търново нанесе жесток удар върху комедийното шоу, което напоследък беше забравило тотално тази функция и вместо да развлича зрителите с халтурни смешки на Рачков, Зуека и цялата плеяда звезди около тях, занимаваше хората с уж сериозни разследвания и сензационни разкрития за престъпни схеми, измами и машинации.

Да, ама не. Изгорелият като след токов удар бушон Върбанов ясно демонстрира колко „честно“ минава работния процес на т.нар. репортери на предаването. Дегизираните с каскети и костюмчета в рае кореспонденти от провинцията са на светлинни години от истинските разследващи журналисти.

Опиянени от бързата слава и националния ефир в праймтайм, те почти си бяха повярвали, че могат да „колят и бесят“ в държавата, вместо полиция, прокуратура и съдебна власт.

„Господари“ на цялата тази журналистическа пародия са именно двамата братя Магърдич и Джуди Халваджиян, които притежават лиценза за излъчване на иначе италианския формат продукция.

След невиждания абсурд с репортера Митко Върбанов, залягащ като футболист за дузпа пред камерата, вместо да се извинят на зрителите и тотално да сменят концепцията, врящите от цели 20 години в тв бизнеса продуценти заеха отбранителна позиция и започнаха да нападат критиците си.

„Ние винаги имаме позиция и ще продължаваме. Сега в такава ситуация излизат мишките, които са засегнати от нас под някаква форма, но в момента им идва самочувствието и започват да обясняват как и на тях така им се е случило. Смешна работа“, защити се в интервю пред популярен всекидневник по-малкият от братята Джуди Халваджиян.

Едва ли обаче машинацията да си „измие ръцете“ с уволнението на Митко Върбанов ще окаже желания ефект за предаването.

Като върли защитници на професионалната етика, честта и достойнството, продуцентите, както и ръководствто на Нова тв, трябваше да постъпят мъжки и да излязат с доста по-различна и категорична позиция. Най-вече, беше редно да поемат част от отговорността за издънката на Димитър Върбанов.

Няма съмнение, че един репортер никога не е сам на терен и не би могъл да създаде продукция, ако разчита единствено на себе си. С Митко по време на снимките е бил оператор, заснел лично симулацията на побой. След това кадрите са изпратени в офиса на шоуто и прегледани от редактори, монтажисти и разбира се, самите продуценти на „Господарите“.

По всяка вероятност, шефовете в Нова тв също са се запознали с „бомбастичното разследване“, но единствените им действия бяха да излязат с дежурно пиар съобщение, в което се разграничават от издънилото се предаване, тъй като било външна продукция в частната медия.

Не бива да забравяме „тънката“ подробност, че Нова тв не играе с Халваджиян само по линия на „Господари на ефира“. В бюжета на телевизията постъпват солидни приходи от други продукции на арменската компания.

Част от форматите, които реализира Магърдич Халваджиян са „Като две капки вода“, „Х Фактор“, както и комедийният сериал „Полицаите от края на града“, заложен като един от акцентите в есеннната програмна схема за тази година.

Когато става въпрос за застъпване на толкова силни финансови интереси е ясно, че нито медийните шефове ще се юрнат да санкционират продуцентите, нито самите те ще се правят на обидени, че са скастрени публично с пиарско съобщение.

В крайна сметка, репортерът е уволнен, гафът ще бъде заметен под колима, а за зрителите не остава друг избор, освен или да сменят канала, или да оплакнат очи с новия танц на адреналинките…

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар