Официално: БНТ обяви причините за отказа на България да участва в Евровизия! (виж тук)

Официално: БНТ обяви причините за отказа на България да участва в Евровизия! (виж тук)
Гласувайте за статията

България няма да участва в Евровизия 2019, съобщиха от БНТ!

Управителният съвет на Българската национална телевизия взе решение обществената медия да не участва в тазгодишното издание на международния песенен конкурс „Евровизия“, който ще се проведе в средата на месец май 2019 г. в Тел Авив.

Евровизия

БНТ обяви позицията си за отказа от Евровизия 2019

Преди часове от БНТ съобщиха и конкретните причини за този обрат. Ето какво гласи декларацията им:

„Решението е част от мерките, които ръководството на телевизията предприе за оптимизиране на публичните разходи.

През последните две години БНТ организира българското представяне в международния конкурс. С подкрепата на партньори – продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането.

Независимо от това, разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса, значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи.

Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите – участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание“, оповестиха официално от БНТ.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар