Калин Терзийски: Нешка Робева е велик човек!

Калин Терзийски: Нешка Робева е велик човек!
Гласувайте за статията

Калин Терзийски превъзнесе Нешка Робева до небесата!

„ЗА НЕШКА И НЕЙНИЯТ

Нешка Робева е велик човек, ако сте забравили, бихте могли да си припомните, като гледате новия и спектакъл „Има такова шоу“.

Аз съм извънредно скептичен човек, а докато го гледах – изпитах едно особено…направо неочаквано, истинско, мило и дълбоко чувство…
Не точно гордост, а някак си – може би радост и вълнение, че съм българин. Изключително рядко за мене чувство. Моята горчива и строга критичност винаги ми е пречела да го изпитам.

Калин Терзийски за Нешка Робева

Калин Терзийски похвали Нешка Робева

Думата е Сънародник. Почувствах се щастлив сънародник с толкова много възхитителни хора, които тая прекрасна Нешка дирижира в един огромен и шарен спектакъл.

Всичките ми идиосинкразии, всичките ми инфантилни защити срещу това и онова, което без да се замислям, съм приемал като „чуждо“, които са ми служили (дадох си сметка) да се самоопределям – подобно на малко селянче, попаднало в града и защитаващо се от всяко влияние, разграничаващо се от „другите“ чрез мнителност и невъзприемчивост (ето така цял живот никак не можех да приема народната музика и гледах на нея с насмешка)…- всички тези непоносимости и надменности се стопиха!

Гледах и възприемах всичко. Попивах го, вече не изпитвах това горчиво негодувание, което казва: Това не е моята музика, това не е моето изкуство, това не е моето забавление това не е моето интелектуално…дрън дрън дрън и тям подобни претенции. Всички претенциозности се разтопиха. И аз приемах. И се чувствах по някакъв особен начин едновременно благ и облагороден. Избавен от детинския гняв и нетърпимост. И …Песента на Лили Иванова на която танцуваха момичетата на Нешка ми харесваше също така, както и акробатите, както и етно-пънка направен от монголец и турчин, както и народните песни, както и коледните песнички, както и мощната класическа музика, както и народните танци, изпълнени с невероятна сила и майсторство. Приемах и попивах, и си казвах: Като че ли само трудът има значение, само тоя величествен и страшен, упорит труд, който прави хората така красиви. Стиловете, модите, претенциите, пристрастията, политиките, вкусовете – това са дреболии, суета, просто суета…Трудът, трудът, трудът…

Прекрасна Нешка.“

Източник: Фейсбук

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар