Иво Танев: България трябва да стане БОлгария!

Иво Танев: България трябва да стане БОлгария!
Гласувайте за статията

Иво Танев даде интересно мнение за името на страната ни!

„Отдавна повтарям, че буквата Ъ трябва да се замени в България и да се изписва Болгария! Това ще даде съвсем друга енергия на всичко свързано с държавата и нацията ни.

„Има ли някакво особено значение дали страната ни се нарича „Болгария“ или „България“ (както е понастоящем) и дали ние се зовем „болгари“ или „българи“?

Според благоевградския философ Росен Ангелов – названието „България“ звучи като ограничаване, като натиканост в ъгъла – заради буквата „ъ“. Той го свързва с недостиг, недоимък. Малко думи в българския език започват с въпросната буква. Ангелов смята, че сме заменили „Болгария“ (начинът, по който е била наричана страната ни) с „България“ под влияние на тъмните сили и това ни е навредило. Буквата „о“ прилича на кръг, а кръгът е символ на безкрайност. „Болгария“ намеква за изобилие, отвореност, широта. Заради „о“. Старата дума за „българин“ пък е „бОлгарин“. /“О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин?…Или не са имали Болгаре царство и господарство? Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик…“ – Паисий (1762 г.). „Стига толкоз спавание, що е спала Болгария доволни векове“ – Неофит Рилски (1793 г. – 1881 г.)/.

Ако заменим „България“ и „българин“ с „Болгария“ и „болгарин“ това би ли ни помогнало в духовно и материално отношение?“

Източник: Фейсбук

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар