Калин Терзийски отново „разцепи мрака”: Алкохоликът e ужасно страдащ човек!(Още взривоопасни размисли)

Калин Терзийски отново „разцепи мрака”: Алкохоликът e ужасно страдащ човек!(Още взривоопасни размисли)
Гласувайте за статията

Калин Терзийски отново „разцепи мрака”

Култовият любител на чашката Калин Терзийски втрещи мрежата преди дни с разсъжденията си за алкохолика. Явно неразбран, дипломираният психиатър реши да внесе уточнение на думите си.

Калин Терзийски пак изби рибата

Затова той надълго и нашироко обясни колко много страда пияницата и той де факто той е най-потърпевш в цялата схема. Предаваме думите на писателя без редакторска намеса:

„Аз, изказвайки крайни твърдения, просто насочвам към размисъл! С написаното преди часове се опитвах да насоча мислите ни към това становище:

Че ИМЕННО АЛКОХОЛИКЪТ Е СТРАДАЩ, УЖАСНО СТРАДАЩ ЧОВЕК И В ТОВА НЯМА НИКАКВИ СЪМНЕНИЯ, И ЧЕ ТОЙ НЕ Е НЯКАКЪВ ЗЪЛ ПРЕСТЪПНИК, ВИНОВЕН ЗА СТРАДАНИЕТО СИ! – ако това не се приеме, просто няма никакъв шанс да се помогне!

Та нима има човек, който иска да страда? Да страда той и да страдат близките му? Нима има човек, който иска да е виновен за страданията си и за страданията на близките си? Тогава не е ли очевидно, че става въпрос не за вина и грях – към себе си, към обществото и към другите – а за ужасна болест?

Има ли вина при болестта? Не бихме ли определили като мръсник всеки, който иска да вмени вина на болен човек? Това не е ли именно жестокото и средновековно отношение, което казва: виновен си, че си болен?

Всички досегашни провали в опитите за лекуване на алкохолизма се дължат на това, че не се приема това, че именно алкохоликът страда най-много. Че той е този, който заслужава помощ и състрадание. И в крайна сметка, че той е болен, а не е престъпник, който вреди на другите и трябва да бъде осъден…

Докато има такива предубеждения по отношение на болестта – ще остане старото осъдително, грозно, безчовечно отношение към болните от алкохолизъм. А това, че и роднините и близките им страдат – това е ясно – роднините и близките на всеки тежко и смъртоносно болен страдат!“, категоричен е Калин Терзийки.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар