Мариела Нордел даде поредните си правила за хубав и смислен живот!Кулинарката Мариела Нордел

се произнесе в мрежата. Този път с няколко съвета за смислен и хубав живот. Предаваме думите й без редакторска намеса: [caption id="attachment_420082" align="alignright" width="300"]Мариела Нордел Мариела Нордел е категорична[/caption]

"Няколко простички правила, които ви показват, че всичко в този живот е свързано, че част от Добрия Живот и от Интелигентността е и Кулинарната Култура:

1. Във фламандските училища - в Белгия и в Холандия се преподава "Кулинария" и учат децата от мънички да готвят, да разбират от храна и продукти. Какво пречи и в България да се въведе такъв предмет? Моля, някой професионален политик /нали все говорят "тоя е професионален, оня - не"/ да се ангажира с идеята сериозно! Готова съм да работя с него. И да му съдействам всякак в лобирането и за популяризирането! 2. Доказано е, че семействата, които се хранят често заедно и с домашно приготвена храна, не произвеждат деца наркоманчета, лузъри, престъпници. Крайно време е да върнем Неделния Семеен Обяд! Когато всички са край масата, с вкусна, домашна храна и комуникират, а не са забили нос в телефоните. Родители, приучвайте децата си, поне на масата да изключват електрониките, да се наслаждават на храната и да комуникират реално, а не виртуално! Карайте ги да ви помагат в готвенето, обяснявайте им кое как и защо се прави! За тях ще е забавно и полезно.

3. Не е нужно да творите гурмета и чудесии - добрата храна е много често простата храна! Важно е продуктите да са качествени, пресни и натурални. Научете децата да правят разлика между тях и тези с консерванти, оцветители, ГМО, подсладители!

4. Ако искате да научите нещо повече за някого - независимо дали е приятел или враг, споделете с него храна! Ненапразно западнярите са измислили "Бизнес обеди" и "Бизнес вечерите". Отношението на човек към храната, обноските на масата, могат да ви разкрият за характера много повече, отколкото който и да е психолог. 5. Пътувайте! А, винаги, когато можете, пътувайте и с децата си! Така, освен, че ще изпитате нови преживявания и опознаете нови хоризонти, познанията ви за Храната, Кулинарията ще се обогатят, както никъде другаде във вашата страна. Нови вкусове, миризми, техники, продукти - какво богатство! 6. Стремете се към усъвършенстване! Не се примирявайте и не се извинявайте с "аз съм обикновен човек", "аз съм от село, тия префърцурените работи не ги разбирам!". Коко Шанел също се ражда "просто селянче" и ако беше живяла по тая логика, сега светът не само на Модата, но и на Изкуството, щеше да има една огромна дупка празнота", написа Мариела Нордел.