Калина Паскалева изненада с признание: Обърна тезата за българските села! (Още подробности)

Калина Паскалева изненада с признание: Обърна тезата за българските села! (Още подробности)
Гласувайте за статията

Калина Паскалева разбуни духовете с поредния си пост

Журналистката и писателка Калина Паскалева обикаля родината, за да я обикне. Брюнетката обаче обърна представите за българските села. Тя бе очарована от родопското село Рожен. Ето какво написа в мрежата хубавицата за малките ни населени места. Впечатлението й изненада мнозина:

„Виждаш, каквото искаш да видиш… Рожен. Китно българско селце. С малко къщи, но усмихнати, ведри хора. Продават на улицата сладко, мед, орехи, мурсалски чай и рисувани кратуни – на ръка.

Спрях се на една от сергиите. От двора на къщата излезе дядо. Попитах го тук ли живее с неговата баба. Каза “Да”. После започнах да разглеждам сергията му. Стигнахме до кратуните и той ми каза “Цената е отдолу.”

Там имаше и име – Пано Страков. Викам му “Кой ги прави?”, той – “Аз. Ама преди не ги надписвах. Внучката един ден ми звъни от Велико Търново и ми вика “Дядо, подписвай кратуните, защото днес видях твоите в един магазин.” и аз почнах да си пиша името. По три дни рисувам едната.”.

Аз си купих кратуна. Да ми дрънка и да си напомням каква никога не бива да бъда – лъжкиня и крадла. Може би за някои това не е нищо особено – дребна търговия, далавера и някой лев в джоба на прекупвача.

Всъщност да откраднеш идея и да излъжеш, че е твоя, да препродадеш нещо, което един обикновен дядо е измислил. И с което си изкарва допълнителни доходи, е минимум нехигиенично. Че е стар български тарикатлък, е друга тема.

Калина Паскалева

Калина Паскалева обикаля селцата

Разбира се, можех да си направя снимка и с някоя порутена и изоставена къща и да си напиша статус “Колко е тъжно в България! Бързо към Терминал 2!”, но няма да го направя, защото аз не го чувствам така.

Всички вие, които говорите за обезлюдени села, за бедни възрастни хора едва ли истински се вълнувате от тяхната история и как действително живеят, дали пък не намират щастието някъде.

И като заговорих по тази тема, ще ви кажа, че из селата има и млади хора, има и малки деца. За два дни минах през много такива в Южна България. И видях. И говорих с тях. Пълно е с невероятно красиви места, които за жалост не съм виждала във вашите фотоалбуми.

И не ми казвайте, че екскурзиите са скъпи, защото междуградски автобуси има за всяка точка от страната ни. Ако иска човек, ще ги посети.

И тъй като всеки вижда, каквото иска да види, аз си напълних очите с чистота и доброта. Пробвайте, може да ви хареса повече от хейтването във фейсбук“, категорична е Калина Паскалева.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар