Димитър Барбуков е следващият, взет на прицел от прокуратурата!Строителният предприемач

Димитър Барбуков вероятно ще бъде следващият олигарх, взет на прицел от специализираната прокуратура. [caption id="attachment_422385" align="alignright" width="300"]Барбуков Димитър Барбуков заподозрян в данъчни далавери[/caption] Той навреме се е сетил да офейка във Виена и да заличи следите на гешефтите си, което доста забавя разследването срещу него, като според отлично запознати било свързано най-вече с данъчни далавери, пише вестник „Уикенд“. Строителният бос навремето работи като шеф в дирекция „Капитално строителство” на Комсомола. От онези години е дружбата му с Николай Банев и втората му съпруга Дочка.

С втората си жена Весела той става кум на сватбата на Николай Банев и третата му жена Евгения. Известни са и подаръците, които си размениха парвенютата - ферари за Барбукови и яхта за Баневи.

Подобно на мнозина новобогаташи семейство Барбукови играят ролята на големи меценати на културата и спорта. За известно време богаташът от русенското село Пиргово дори има и театър на свое име  - „Барбуков”. Барбуков се разделя с Комсомола веднага след промените и се впуска в мътната вода на частния бизнес, подобно на много кадри от комунистическата младежка организация. През 1991 г. регистрира фирмата си „МБ - Барбуков и сие”, като първо има и съдружници, но те напускат и остава сам. Мнозина са убедени, че Барбуков е от онези, получили червени куфарчета, в случая той минава за перач на парите на бивши партийни величия от Русе.

Разбира се, той винаги е отричал това и е посочвал, че сам е изградил империята си – с много честен труд и безсънни нощи.

В строителния бизнес е един от първите, които продават жилища „на зелено”. Мнозина от клиентите му обаче са жестоко излъгани, понеже от тях се иска да доплащат солени цени над договорените в началото. И досега някои от тях обитават сгради без акт 16. Медиите от онези години са пълни с репортажи и разследвания за строителните неволи на хората, доверили се на Барбуков. Описани са подробно и банкови заеми, получени от предприемача, които обаче били обезпечени с чужда собственост, а самият той не си правел труда да ги изплаща.

Срещу него по едно време се водят над 50 дела за измама, ползване на фалшиви документи и т.н. Имиджът на строителя Барбуков се пропуква много сериозно заради закъсняло строителство или направо недостроени сгради.

През 1997 г. той продава фирмата си „Барбуков” на покойния вече Иван Зографски, предишния собственик на Японския хотел. Дружеството е преименувано. В по-ново време Барбуков продължава да строи, но не със замаха си от 90-те години на миналия век. Вече спазва правила и е коректен с купувачите – все пак сме в епохата на социалните мрежи и всяка неправда бързо би лъснала наяве. Сред последните обекти, построени от предприемача, е т. нар. „Резиденция Анастасия” в столичния квартал „Борово”. Още една история слага черна точка върху имиджа на Барбукови. Те разрушиха романтичната двуетажна къща на художника Александър Стаменов на ул. „Латинка“ 38 в столицата. Весела Барбукова купува имота за 250 000 евро от Марта Стаменова, внучка на прочутия художник, която живее във Виена. След това къщата, която се счита за архитектурен шедьовър и е събирала елита на българската интелигенция, е блъсната и на нейно място е вдигната нова сграда.

Барбуков стана известен и с факта, че неговият син Добромир е един от първите богати наследници, похитени срещу откуп у нас. Това става още през 1996 г. Тогава 19-годишният младеж е отвлечен и закаран в Унгария с предварително подготвен фалшив паспорт.

Има версия, че похищението е по идея на покойния вече Димитър Тодоров – Бретона, навремето известен автокрадец, наркотрафикант и съратник на Иво Карамански. След това отвличане Весела отпрашва с дъщерите си във Виена, където семейството живее и досега. Те се стараят да не привличат любопитните погледи и странят от светския живот у нас.

Очевидно фамилията предусеща, че за тях идват трудни дни. Неотдавна семейство Барбукови „подарява” телевизията, която притежава, на основателя на ансамбъл „Българе” Христо Димитров.

Каналът неотдавна оповести, че стартира като „патриотична телевизия” с името „Българе”. Не става ясно откъде идват парите за амбициозната програмна схема. Източник: hotarena.net