Скандалът с Криско и филхармонията придоби чудовищни размери!Диригентът и директор

на Софийската филхармония Найден Тодоров скочи на нашумелия в последните дни проект между Криско и разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“, с диригент Левон Манукян. [caption id="attachment_424230" align="alignright" width="300"]Криско Криско предизвика истинско цунами[/caption] Събитието, което носи претенциозното заглавие „Криско и Филхармонията. Трибют към българската музика“, успя да провокира голяма част от родните знаменитости, които оплюха идеята, пише вестник „Телеграф“. „Нямам нищо против Криско. За всеки влак си има пътници, за неговия, очевидно, пътниците са много. Много повече, отколкото повечето от нас биха признали. Имам обаче много против понятието „Филхармония“ да се използва в такова съчетание. Защото тази дума е символ на много и различни неща, но нито едно от тях няма нищо общо с онова, което Криско прави на сцената. Напротив, за мен това са по-скоро антоними“, пише Найден Тодоров, цитиран от trafficnews.bg. Това, което видно е подразнило диригента, е неправилната употреба на думата „Филхармония“ и асоциацията със Софийската филхармония, която реално няма нищо общо с проекта и не застава зад идеята да се експериментира по подобен начин. Текстописецът и композитор Вида Пиронкова също коментира предстоящия спектакъл. „Днес сме обградени слухово с един ерзац, който е по-скоро пошлост и няма нищо общо с музиката. Музиката е наука, която в нейния съвършен вид се превръща в изкуство. Самата дума „Филхармония“ произлиза от гръцкия език, както апропо и самата музика, и означава „приятели на хармонията“. Защото хармонията е всичко на този свят. Излезем ли от нея сме „чао“.

Та възмущавам си се аз и се чудя, като как един рап изпълнител със своята „музика“ нарочно слагам кавичките, която е дисхармонична в същността си и крайно аморална в словото и посланието си, може да се съчетае със симфоничен оркестър. Че и диригент. Сблъсъкът на самите понятия е огромен“, заяви авторката на „Гълъбо“.

Напомняме, че рапърът и диригентът Левон Манукян ще изпълнят популярни песни от репертоара на Графа, Миро, Ъпсурт, Ку-ку бенд и др. За спектакъла пръв проговори Манукян, но след като оповести проекта си с Криско, получи остри критики, които може да си припомните ТУК. Освен критики, диригентът се ожали: „За един ден останах без почти 200 души във фейса? Тъкмо се чудих как да освободя място, а то станало естествено… Жалко, разделих се с половината си колеги във фейсбук“.