Какво слагаме на Великденската трапеза у нас и как е по света

Какво слагаме на Великденската трапеза у нас и как е по света
Гласувайте за статията

В навечерието на един от най-светлите и почитани Християнски празници – Великден, нека погледнем към традиционните гозби.

Защото често именно трапезата е онова местенце, където близки и роднини се събират и обичат да празнуват, поне у нас е така. Ако тук при нас Великден е свързан с аромат на козунак, и традиционното боядисване на яйцата. То има и други интересни кулинарни традиции по света.

Да започнем със сладкото по Великден. В Испания се приготвят сладки хапки от брашно, яйца и мляко, които се заливат с мед. В Бразилия се поднасят бонбони с орехи за празника. В различните части на Франция се поднасят разновидности на сладките изкупения, както се коментира и от изданието „Една.бг“. В Лион сладкиш от бутер тесто и сладко, из Корсика – захарни кошнички, а по на юг се приготвя корона от тесто, характерно за Прованса е сладка торта от бадеми и портокалови резени. А вейкухен е познат като великденски тестен сладкиш в Австрия от :  брашно, мляко и масло.

А освен в България, агнешкото е обичано по тези празници и в друга страна – Франция, там също традиционо приготвят и сърна или свинско. Сервира се със сос от трюфели, докато у нас агнето се допълва с зелени подправки.

Полша е интересна с традиционния си бял салам и сервирането на студени местни специалитети за празника. Ще добавим в списъка и британците, които за този хубав празник приготвят кифлички със стафиди – Hot Cross Buns„.

И накрая независимо от трапезата, бъдете здрави и пазете добрия дух в себе си, а ястията са по собствения вкус на всеки. Весел празник.

 

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар