Калина Паскалева продължава да изкарва комунистите най-черни на света! Източникът й е американец

Калина Паскалева продължава да изкарва комунистите най-черни на света! Източникът й е американец
Гласувайте за статията

Калина Паскалева ненавижда комунизма и използва всички сили да го напада. Този път го прави с източник американец, което буди много въпросителни.

„Запознах се с американския писател Томас Макгонигъл на премиерата на книгата му вече и на български език ( излиза в Америка през 1983 ) “Предсмъртните видения на Никола Петков” CIELA Books , на която попаднах съвсем случайно. Бях изключително впечатлена, че чужденец пише за българската история и то във времена, в които хора са пращани в затвора заради разказване на политически вицове. Прекарах два часа с него, а можех да остана цял ден в компанията му. Ще ви разкажа само част от нещата, за които си говорихме.

Калина Паскалева

Калина Паскалева с Томас Макгонигъл

Според Томас Макгонигъл обесеният от комунистите политик Никола Петков е получил дар на куража. Попитан от мен лесно ли е получил информация за неговия процес, писателят споделя, че не се е затруднил, тъй като комунистите сякаш са били горди с присъдата, която са издали.

Томас ми сподели също, че според него комунизмът е оцелял на базата на човешкия страх, на полицейския контрол ( във всеки един момент е било ясно кой къде е и какво прави ). Освен това хората са били научени да кротуват, да си държат главата долу, да си вършат работата без да пречат и това е била единствената възможност да преживеят.

Макгонигъл ми разказа и за запознанството си с психолога Георги Каменов в Ню Йорк. От него разбира за комунистическите лагери ( включително и за “Белене” ). Георги Каменов е интервюирал стражите и затворниците – всички са изпитвали срам, че в онзи момент са се родили в България. Тогава Томас се върна на въпроса ми защо американец пише за българска история: “ Отдавам го на националния срам от онзи период. Надявам се, че един ден той ще бъде преодолян, българите ще прекратят мълчанието и тишината и ще започнат да пишат за историите от комунизма, подобни на обесването на Никола Петков. Редно е да се случи.”.

Причината за интервюто е новият ми документален филм, по който работя в момента.“

Източник: Фейсбук

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар