Бомба: Разследват първото бебе на еднополова двойка у нас! (виж тук)

Бомба: Разследват първото бебе на еднополова двойка у нас! (виж тук)
Гласувайте за статията

Погнаха първото бебе на еднополова двойка у нас!

Първото бебе родено от еднополова двойка в България е обект на щателно разследване. Държавата започна проверка, след като стана ясно, че бебето Виктор-Мануел се е родило в семейството на еднополова двойка от Русе.

еднополова двойка

Разследват бебето на наша еднополова двойка

Пеленачето е заченато чрез ин витро процедура от анонимен донор и чрез яйцеклетките на 41-годишната Вяра. 25-годишната Диляна пък го износва и ражда, като по този начин и двете дами имат принос в създаването му.

Отглеждането на деца от еднополови двойки обаче не е уредено законово в България. И може да създаде препятствия по време на израстване на малчугана. Изникнаха въпроси, дали детето няма да е в риск, ако е отглеждано от две жени с обратна ориентация.

„Наистина чисто законово това положение не е уредено. При случайна смърт на биологичната майка, тази, която е износила плода, другата жена не се зачита за родител.

Пред закона е никоя и не може да бъде настойник. В такива случаи се надяваме социалните да разпознаят връзката между двете жени и да позволят на другата да бъде родител.

В България има 60 еднополови семейства, които отглеждат деца и досега не е имало случай на отнето дете от тях”, казва председателката на ЛГБТ организация Венета Лимберова пред вестник „България днес”.

Закон, който да решава казуса и да позволи в случай на смърт на единия от партньорите в еднополова връзка, да се грижи за общото им дете, все още няма. Лимберова разказва, че от години се водят такива дебати по темата.

Тя споделя още, че подобен казус тормози и семейство от Пловдив, което именно заради липса на законова регулация не може да отглежда спокойно трите си деца.

„Първо едната дама роди, а години по-късно другата зачена близнаци. При опит близнаците да бъдат записани в същата забавачка, в която по-голямото дете учи, по критерия за уседналост при записване за детска градина се оказа невъзможно. Защото де факто няман никаква роднинска връзка помежду си. Родени са от 2 жени, които пред закона нямат нищо общо”, казва тя.

От агенцията за закрила на детето също са лаконични и предпазливи по проблема. Наясно са с него, но все още нямат становище по темата, тъй като не разполагат с достатъчно експерти.

Що се отнася до Вяра и Диляна, през 2018 година те сключиха брак, макар церемонията да не се признава от закона. Освен това от месеци се подготвят за посрещането на бебето. Семейството е категорично, че няма да възпитава детето си да бъде хомосексуално, а ще му дадат свобода само да избере пътя си.

Преди време момичетата заявиха, че сексуалността и разликата във възрастта им не ги притеснява ни най-малко.

Преди да се възползват от донорство, те правили опити за зачеване няколко пъти, чрез ин витро процедури.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар