Йордан Моллов от „Уолстрийт“: Вярвам в младите икономисти на България

Йордан Моллов от „Уолстрийт“: Вярвам в младите икономисти на България
Гласувайте за статията

Българинът остави престижната кариера в САЩ, за да преподава у нас

Едва ли преди години, когато получава покана и започва работа в света на големите пари– борсата на „Уолстрийт“, Йордан Моллов би предположил, че след време ще остави престижната кариера зад граница, за да се върне и предава опита си у нас.

Днес, това вече е факт, а освен че е носител на титлата „Професор Хонорис кауза“, финансистът се нарежда сред най-уважаваните преподаватели в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София.

Топ експертът е категоричен в решението си, като аргументира мотивите за резкия завой в кариерата си с това, че държи бизнес средата у нас да разчита на отлично подготвени специалисти, прилагащи знанията си в реалните условия на и без това доста сложния за инвестиции климат в България.

А какво по-мотивиращо за младежите може да бъде това да се учат от най-добрия, врял и кипял в света на фондовите борси и освен това, създател на първия български хедж фонд зад Океана.

„Вярвам в младите икономисти на България. Доверието към бъдещите кадри, смелостта да повярваш в потенциала им и да дадеш възможност за развитие, са гаранция за просперитета на всяка една компания“, споделя философията си Йордан Моллов.

Още през 2004 г., когато самият той е само 20 години и току що прохожда в сложната материя на икономиката, бързо успява да се ориентира в оптимистичната среда за инвестици, даваща богати възможности за капиталови вложения.

Преди да е завършил образованието си, използва за начален старт натрупаните познания от следването на международни отношения в престижния SUNY New Paltz, САЩ, както и и бизнес администрация във Fordham University, отново в САЩ.

Специализира като финансов брокер – защото, както обяснява в последствие самият той, най-важните инвестиционни решения, които човек или компания предприема, е не да купи определен финансов инструмент, а да избере правилния брокер.

Потенциалът на българина не остава незабелязан от големите специалисти в света на финансите и той е поканен в стажантската програма в централата на Oбединените нации в Ню Йорк, под ръководство на тогавашния лидер на организацията Кофи Анан.

След това, за Моллов врати отваря и фондовата борса на „Уолстрийт“, където е анализатор на едни от най-големите хедж фондове – Hound Partners, 3G capital, NYLIM. Влиза в историята на родната икономика като основател на „Голдън спирит асет мениджмънт“ – първия български хедж фонд на борсата в Америка, насочен към клиенти от Централна и Източна Европа.

С цената на много упорита работа, ясна визия, безспорен талант и силна воля, Моллов извежда „Голдън спирит асет мениджмънт“ на световния инвестиционен пазар.

С днешна дата, освен преподавател, Йордан Моллов е и съветник към Комисия по бюджет и финанси към Парламента, консултира като експерт наши и чуждестранни компании, включително държавни правоохранителни органи, търсещи съвети, анализи или контакти, свързани с небанковия финансов сектор в САЩ и Източна Европа.

В свободното си време поддържа личен блог, в който публикува професионалнит политически и икономически анализи по актуални теми от дневния ред на обществото.

Финансовият експерт е изключително всеотдаен към семейството си, а най-голямата гордост е синът му, който е едва на годинка и половина.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар