На 50: Есил Дюран призна как е станала сътрудник на ДС!(Още шокиращи признания)

0

Есил Дюран е една от най-харизматичните и любими певици

На 5 юли Есил Дюран стана на 50. Певицата посрещна юбилея си с нов сингъл. Красивата изпълнителка никога не е крила годините си. Признава, че е доволна от себе си жена и затова не е изпитвала притеснения от възрастта си.

“По-добре да стана на 50, отколкото никога да не стана…“ – каза с усмивка тя.

Юбилеят за звездата на „Пайнер“ е двоен. Навършват се 30 години от един от най-драматичните моменти в живота й, когато на 20-ият й рожден ден, в първите дни на юли 1989 г., семейството й е принудено да се включи в т.нар. “Голяма екскурзия“, провокирана от Възродителния процес и насилствената промяна на имената на българските турци и мюсюлмани.

„Заминахме насила за Турция със съзнанието, че никога няма да се върнем в България. Сбогуването с приятелите беше непоносимо мъчително, с роднините, които решиха да останат – сред тях и сестра ми.

Случилото се за мен бе равносилно на убийство, Не можех да се примиря с факта, че никога няма да видя България. Това ме съсипа“.

И продължи с личната си драма.

“Хората около нас казваха, че ние си отиваме вкъщи. Но когато преминахме границата с Турция и отидохме в Истанбул аз не се почувствах по никакъв начин у дома. В юлската жега се почувствах ужасно студено.

Ние реално умирахме и това беше огромна семейна и лична драма. Не знаех дали има път назад… Вървях по улиците на Истанбул, плачех и рецитирах “Аз съм българче”, сподели Есил Дюран в свое телевизионно интервю за Би Ти Ви.

Есил Дюран
Есил Дюран направи шокиращи признания

Родена като Исмигюл, тя е покръстена на Силвия. За да се върне отново в Българлия е принудена от ДС да подпише декларация за сътрудничество към службите.

„Така се случи и моето т.нар. вербуване от ДС. Изнудиха ме. Беше мъчителен и труден момент, но няма от какво да се срамувам. Нека се срамуват онези, които са принуждавали хората да стигнат до подобно решение.

Вербуването стана в неутралната зона между Турция и България, нямах избор, исках да остана в България, това се случи на 2 октомври, две седмици преди да падне режимът на Тодор Живков“, разказва певицата пред „България Днес“.

30 години по-късно, за 50-ия си юбилей, Есил Дюран решава да направи римейк на песента “Родина”, изпълнявана преди години от Лили Иванова.

“Тази песен е гениална, тя събуди всички емоции, които бушуваха у мен точно преди 30 години. Изпях я най-вече заради себе си“, откровена е звездата, която вчера направи официална премиера на “Родина“ и юбилеен коктейл в столично заведение.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.