„Топ Форекс“ с нови телефонни измами в България

„Топ Форекс“ с нови телефонни измами в България
Гласувайте за статията

Внимавайте при обаждане с оферта за печалба от фондовата борса

Скандално известното през последното десетилетие дружество „Топ Форекс“ отново е в България и упражнява агресивен рекет по телефона към потенциалните си мишени, издават отлично информирани източници от „Икономическа полиция“.

Става въпрос за перфектно измислена пирамида за източване на спестявания и банкови сметки посредством обещания за бързо натрупване на богатство с инвестиции на фондовата борса.

В дъното на цялата схема е чешкият гражданин Павел Кочалка, известен в страната си като баща на телефонния тормоз и неговите съдружници Даниел Буриан и Станимира Кишишева.

Макар с днешна дата „Топ Форекс“ да се представя с ново име – Goldenburg Group и официален сайт https://goldenburggroup.eu/, схемата на действие е същата. Лицензираната перачница, през която минават парите, събрани от телефонния рекет, също остава непроменена и регистрирана в Кипър, а адресът на новата компания е в Дубай – Cluster T, Office 6 – Jumeirah Lake Towers.

Измамниците първоначално разчитат на агресивна рекламна кампания чрез интернет. След това започват системни телефонни обаждания на номера придобити от крадени бази данни.

Ако се окажете под прицела на мошениците, чувате в слушалката: „Вече ни познавате, нали? Дайте 100 или 50 долара, за да видите как става и ще се уверите, че може да се печели”.

Следва изпращане на средства, уж, за да захраните сметката си. Интересното е, че не изпращате парите си в САЩ за покупка на суператрактивни активи, а в Кипър.

На този етап изманиците разчитат, че сте „налапали въдицата“. От първото вложение наивните инвеститори печелят солидно, при това само за броени дни. Често доходността е 300-400%, т.е. вложилият 100 долара вече има 400, дори и повече по сметката си.

След това управляващите чуждите пари изманици се обаждат на „клиента“ си повторно и казват: Виж колко си добър във форекса, това е твоето призвание. Играй с по-голяма сума и търгувай с повече валути, за да спечелиш повече.

Любопитна подробност е, че хората дори не питат откъде идват нереалните свръхпечалби в началото. Те играят през платформи и остават с впечатление, че благодарение на своите познания и нюх са ги изкарали сами. Всъщност вложените пари обаче дори не са излизали по форекс борсите. Когато големите пари дойдат, мошениците агитират измамените камилчета за „улеснение“ да ги на техен доверен брокер, който играе на FOREX пазарите.

В следващия миг парите директно изтичат в чужди банкови сметки, а редовно обяснение е „Пазарът неочаквано се срина“. Следва агитиране за допълнителни пари, за да се избие „клина“. Впоследствие за няколко минути до няколко дни, новите суми също се губят. Накрая сметката на инвеститорите е занулена, а печалбата на „Топ Форекс“ е изпрана и легализирана в Кипър.

„Липсата на писмен документ, удостоверяващ отношенията с клиенти, както и фактът, че нерегламентираната дейност – предлагане на валути, се осъществява по телефона, вдъхват самоувереност и чувство за недосегаемост на управителите и служителите на дружествата, извършващи такава дейност, за която законодателството изисква релевантен лиценз“, обясняват от Комисията по финансов надзор.

„Целта е служителите на дружеството в България е да привличат клиенти за контрагента си зад граница. На въпроса: „Имате ли издаден лиценз” отговорът винаги е утвърдителен (Да, кипърски). Практикува се и прикритие зад фасадата на рекламна агенция“, допълват от надзорния орган.

От полицията в България и Гърция тече съвместно разследване на последните случаи на телефонен рекет, информират източници от полицията. В никакъв случай не давайте съгласие по телефона на съмнителни оферти за бързи пари чрез инвестиции на борсата, предупреждават органите на реда.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар