Всички в екстаз: България се завръща в „Евровизия“! (Ето как и защо)

Всички в екстаз: България се завръща в „Евровизия“! (Ето как и защо)
Гласувайте за статията

След една година пауза, България отново ще излезе на сцената на „Евровизия“, съобщиха официално от БНТ, организатори на българското участие в музикалния конкурс. Състезанието ще се проведе през май 2020 г. в Ротердам, Холандия.

През 2019-а, по време на управлението на генералния директор Константин Каменаров, БНТ внезапно се отказа от участие с обяснението, че се налагат икономии. Това били част от мерките, предприети от националната медиа „за оптимизиране на публичните разходи“. Междувременно стана ясно, че обществената телевизия има около 40 млн. лв. дългове, а бюджета е опукан за покупката на правата за екзотични спортни първенства, които едва ли някой гледа, като например бадминтон за жени.

Евровизия България

България се завръща в „Евровизия“

Новият шеф на телевизията Емил Кошлуков също оптимизира някои разходи, като свали предавания като „Стани богат“ и „Нощни птици“ – но е решил да върне участието ни на „Евровизия“, защото – по думите му – представянето ни ще бъде изцяло финансирано от спонсор. Меценатът предстои да бъде представен пред медиите идната седмица. Той вече бил подписал договор с продуцентска компания, която ще избере кой и с каква песен ще излезе на сцената в Ротердам.

Според източници на „Уикенд”, разходите за представянето на България на „Евровизия” надхвърлят сумата от 1 милион евро. Само регистрационната такса за участие е в размер на 300 000 евро, отделно се плащат разходи на екипа, промоцията и правата за излъчване на концертите от форума. През 2018-а България бе представена от сборната формация „Equinox“ със солист Жана Бергендорф, които заеха 14-о място. Най-високо в класирането сме стигали до второ място през 2017 г. с певеца Кристиан Костов.

Холандия получи правото да бъде домакин на „Евровизия 2020“, след като Дънкан Лорънс спечели първото място тази година с песента „Arcade“. Това е четвърта победа за страната в конкурса. Полуфиналите на състезанието ще бъдат на 12 май и 14 май, а финалът на 16 май 2020 г. Трите шоута ще се проведат в зала „Ротердам Ахой“ в Ротердам, която разполага с 16 500 места.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар