Уникалния шанс да бъдеш жива легенда на 103 години

Уникалния шанс да бъдеш жива легенда на 103 години
Гласувайте за статията

Преди дни един прочут холивудски актьор – Кърт Дъглас стана на 103 години. Забележителна възраст и невероятен живот. Изпълнен с трудности и бедност, но прочул се с времето човек. Една жива легенда от златните холивудски години.

Роден е на 9 декември 1916 г. в градчето Амстердам, щата Ню Йорк, в бедно семейство, емигрирало в САЩ от Русия (по-точно от днешен Беларус). Истинското му име е Исур Даниелович Демски. Той е четвъртото от общо седем деца на на Брайна и Хершел Даниелович (Хари и Берта Демски).

На Кърк, който бил много ученолюбив, му се налага отрано да си пробива път в живота с труд, изкарвайки сам прехраната си като разносвач на вестници, сервитьор и товарач, а докато учел в университета Сейнт Лорънс работи като професионален борец. Интересът му към актьорството го отвежда в Американската академия за драматични изкуства в Ню Йорк и по това време дебютира на сцената в няколко малки постановки на Бродуей.

Междувременно се жени за актрисата Даян Дил, от която има двама сина – Майкъл (роден на 25 септември 1944) и Джоел (роден на 23 януари 1947).

В звезда се превръща през 1949 година, когато излиза филмът на Марк Робсън – (Champion), в който изпълнява главната роля на боксьора Мидж Кели, която му носи първата от негови три номинации за „Оскар”.

Кърк Дъглас активно участвува в различни благотворителни кампании. По случай своята 99-а годишнина дарява $15 млн. за изграждането на дом за възрастни актьори и други представители на киноиндустрията, страдащи от болестта на Алцхаймер. Кърт изиграл някои от най-прочутите мъжки роли в киното, първата от които е на Спартак. Снимал се е в повече от 80 филма и никога не е участвал в сериал. Има три номинации за награди „Оскар”, като приключи славната си кариера през 1996 г.

Източник: Сп. magnifisonz. com 

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар