Екологичен живот – природосъобразното е в унисон с вибрациите на човека

Екологичен живот – природосъобразното е в унисон с вибрациите на човека
Гласувайте за статията

Реалността е навсякъде около нас

В ерата на високите технологии и непрекъснато разширяващата се индустриализация все по-ясно започва да се откроява необходимостта от прилагане на мерки за по-природосъобразен начин на живот. Докато големите корпорации вероятно разсъждават от друга гледна точка, а именно трупането на печалби, то за обикновените хора нещата имат съвсем друго измерение. Достатъчно е да се огледаме около нас, за да установим, че признаците за несъвместимост с екологичния начин на съществуване са налице – препълнени контейнери, твърде често не с отпадъци, а с предмети в съвсем прилично състояние, хартии, найлони, интензивен трафик, изгорели газове, задушлив въздух, масово строителство. А трупането на богатства от конгломератите става на гърба на природата и за сметка на населението…

 

Преди и сега

Голяма част от населението в днешно време всъщност не познава начин на живот, по-различен от настоящия. Това до известна степен притъпява усещането за нередност, но от друга страна води до задълбочаване на екологичния проблем. Нали ако не виждаш, или по-скоро ако не разбираш, че има нещо неправилно, не чувстваш нужда от промяна, от необходимост за полагане на усилия, от борба за по-добри условия. Именно в тази връзка е добре да се посочат няколко примера – сравнение между настоящето и миналото. И веднага правим уточнение: не става въпрос за сравнение на благосъстоянието от икономическа гледна точка, както и базирайки се на демографски фактори, защото в това отношение изследванията показват, че повечето нации са склонни да определят последния половин век като период на напредък. Целта на статията е друго – да оценим обкръжаващия ни свят от екологична гледна точка. Тук не може да има две мнения – в момента въздухът е по-мръсен в сравнение с преди няколко десетилетия, водите са по-замърсени, броят на животните намалява, намаляват зелените площи. Ресурсите на планетата се „изсмукват“ застрашително и безогледно, без да се дава време за възстановяване. Това рано или късно ще доведе до катастрофа, вероятно с необратими последици. Замисляли ли сте се някога, че изчезването дори на един единствен животински или растителен вид е своеобразна трагедия? По информация, изнесена в доклад „За жива планета“ на Глобалния екофонд WWF има опасност дивите животни да намалеят с 67% до края на настоящото десетилетие! Дейността на човека до такава степен се отразява зле на околната среда, че не се изключва масово измиране на видове в недалечно бъдеще, а някои изследователи вече наричат сегашния период от съществуването на Земята „антропоцен“… В крайна сметка излиза, че сами унищожаваме нашия дом, но това е дом и на други видове, които не получават право на избор.

 

Какво можем да направим?

Обратният път в посока възстановяване на планетата е дълъг, труден, но не е невъзможен. За целта трябва да има преди всичко воля, да се събуди в населението духът на гражданското общество, да се замислим за нашето собствено поколение и за това какво ще му завещаем, ако не вземем навреме мерки. И както всеки поход започва с една крачка, а крайният успех се постига с поредица от много на брой крачки, някои по-трудни, други по-леки, така и в случая е нужно преди всичко всеки от нас да промени себе си, своите навици, за да може след това да изиска същото от останалите, давайки себе си за пример. В ежедневието ни има много неща, за които повечето от нас вероятно не са се замисляли, че може да се променят, но които биха спомогнали за по-екологичното съществуване. Ето няколко примера:

 

  • Не пътувайте сами в автомобила си – комбинирайте се с приятели или ползвайте градски транспорт. Ако може, вървете пеш или се придвижвайте с велосипед.
  • Не принтирайте излишно мейлите си – вече почти всеки носи мобилно устройство, с което може да носи пощата си навсякъде.
  • Откажете хартиените фактури, брошури и периодични издания. Няма нищо по-лесно от това да преглеждате онлайн брошури, като например тези от Кауфланд
  • Не ползвайте пластмасови прибори, чаши и найлонови торбички. Има екологични заместители за многократна употреба!
  • Не изхвърляйте годна за консумиране храна!
  • Пестете електроенергията!

Ясно е, че всичко не може да стане отведнъж, както е ясно, че и всеки отделен човек трудно може да се ограничи по всички тези направления. Но отново водещото правило е „стъпка по стъпка“ към успеха. Може да се започне от една промяна, след като привикнем към нея, да минем към следваща и т.н. Да се опитаме заедно да извървим пътя към подобряването на живота на Земята!

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар